З працівниками проблемних ТЕЦ на Львівщині укладуть нові трудові угоди

 

Дві проблемні ТЕЦ – у Новому Роздолі та Новояворівську – передадуть в управління компанії групи НАК “Нафтогаз України”, яка зможе виплачувати людям зарплату й не допустити прострочень. Компанія вже залишила на ТЕЦ своїх представників, аби ті узгодили з працівниками нові умови роботи й почали укладати трудові угоди. Про такий механізм розв’язання проблеми з теплопостачанням у цих двох містах домовилися вчора під час приїду на Львівщину прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

 

 

Прем’єр-міністр наголосив, що першочергове завдання – терміново забезпечити людей теплом і вирішити питання з виплатою заборгованості працівникам підприємств. Задля цього ініційовано передачу ТЕЦ в управління компанії групи НАК "Нафтогаз". За словами Гончарука, це відбуватиметься протягом двох-трьох днів. Паралельно фахівці перевірятимуть обладнання й усуватимуть технічні неполадки. Крім того, прем'єр заявив, що особисто звернеться до правоохоронних органів, щоб з’ясувати причини зриву опалювального сезону в цих містах.

 

«В обох містах ТЕЦ перебували в управлінні приватної компанії. Там борги, безгосподарність – можливо, шахрайство… Це компетенція правоохоронних органів, і ми будемо наполягати на продовженні нинішніх і поновленні всіх кримінальних проваджень щодо цієї компанії. Працівники ТЕЦ наполягають на погашенні заборгованості із заробітної плати й відмовляються виходити на роботу. Це спільна проблема обох міст. Ми запропонували таке рішення: обидва об’єкти від приватної компанії мають бути передані державній компанії “Нафтогаз”, яка є стабільна, може гарантовано виплачувати людям заробітну плату і не буде допускати протермінувань», – заявив Олексій Гончарук після спілкування з колективом ТЕЦ у Новояворівську.

 

 

НАК “Нафтогаз України” залишив у містах представників, які мають до кінця узгодити зміст трудових угод та умови роботи з працівниками ТЕЦ й розпочати укладання угод. Після цього новий управитель зможе авансом заплатити людям зарплату – спершу одну, а після запуску опалення – подвійний оклад, про який буде зазначено в угоді.

 

Проте новий управитель не може перебрати на себе борги ПП “Гарант Енерго М”, а працівникам у Новому Роздолі, до прикладу, не платили з травня. Як повернути людям ці гроші – через суд чи іншими способами, в уряді ще шукають варіанти.

 

 

Зрештою Гончарук пообіцяв, що опалювання в місто Новояворівськ подадуть уже до кінця цього тижня. Мешканцям Нового Роздолу доведеться почекати трохи довше, оскільки там тепломережа не готова до старту. Підготувати її мають протягом щонайбільше п’яти днів.

 

Нагадаємо, надзвичайну ситуацію через загрозу зриву опалювального сезону в Новояворівську та Новому Роздолі Львівська ОДА оголосила 18 жовтня. 8 листопада комісія з надзвичайних ситуацій області перекваліфікувала її в надзвичайний стан техногенного характеру. Внаслідок цього, за словами Маркіяна Мальського, стала можливою спрощена процедура заміни управителя на обох ТЕЦ.

 

Днями голова ЛОДА Маркіян Мальський повідомляв, що тривають перемовини з дочірньою компанією «Нафтогаз Україна» – «Нафтогаз Тепло», представники якої були на ТЕЦ. Саме ця компанія стане управителем ТЕЦ у Новому Роздолі та Новояворівську.

 

 

Для довідки:

 

У січні 2018-го НАБУ затримало у Львові чотирьох посадовців ТОВ "Енергія-Новий Розділ", ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія" за підозрою в заволодінні понад 300 млн куб. м природного газу НАК "Нафтогаз України" на суму понад 1,4 млрд грн. Ці компанії на той час були управителями ТЕЦ, відповідно, в Новояворівську та Новому Роздолі.

 

Кінцевими бенефіціарами всіх трьох компаній є народні депутати від БПП брати Ярослав і Богдан Дубневичі.

 

У 2013–2015 роках підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ купували природний газ у НАК "Нафтогаз" для виробництва теплової енергії населенню. Для такої категорії споживачів "Нафтогаз" продає газ дешевше, ніж для комерційних споживачів. Однак понад 300 млн куб. м газу, куплених за пільговою ціною, навіть не планували використовувати для потреб населення, вважають слідчі.

 

У вересні 2018 року АРМА обрала для управління обома ТЕЦ нового управителя – "Гарант Енерго М".

 

22 жовтня 2019 року НАК “Нафтогаз” повідомляв, що ПП “Гарант Енерго М” має заборгованість перед Укртрансгазом на суму майже 388 млн грн за період з листопада 2018-го по квітень 2019 року. Оскільки ПП "Гарант Енерго М" не платив за газопостачання "Нафтогазу", в Новому Роздолі та Новояворівську почалися проблеми з опаленням.

 

14.11.2019