"Приїдуть люди Шойґу": Нідерланди виклали розмову бойовиків про команди Москви.

 

Спільна розслідувальна група (Joint Investigation Group) у четвер оприлюднила звернення до потенційних свідків у справі збиття літака "Малайзійський авіаліній" у небі над Донбасом у липні 2014 року. JIT шукає свідчення про осіб, котрі віддавали накази у воєнній та адміністративній структурах, котрі спричинили траґедію. Слідство наголосило, що розслідувачам уже вдалося здобути вагомі докази про причетність Росії до дій бойовиків на Донбасі.

 

 

У четвер Спільна розслідувальна група також виклала у відкритий доступ кілька нових аудіофайлів із перехоплень розмов між бойовиками, котрі підтверджують керування Росією підрозділами бойовиків у момент збиття літака. Із записів випливає, що до військових дій на Донбасі мав стосунок міністр оборони РФ Сєрґєй Шойґу – про нього згадують прямо.

 

Так, 1 липня бойовик на прізвисько Монґол (номер телефону +380951267673) у розмові з невідомим (+380509133442) заявляє: "Ми йдемо до єдиноначалля. Сюди прибувають люди з повноваженнями від Шойґу, і всіх місцевих польових командирів викидають нах... із підрозділів". Монґол каже, що ці підрозділи натомість "очолюють москвичі".

 

Окрім того, бойовик каже співрозмовнику, що той муситиме підкорятися "міністру оборони ДНР” Стрєлкову, а "головнокомандувач" – Бородай (громадянин Росії Алєксандр Бородай, представник "православного олігарха" Константіна Малафєєва, перший лідер руху "ДНР").

 

 

На низці записів фіґурує власне сам Бородай. Під час однієї з розмов Бородай каже: "Я виконую накази та захищаю інтереси винятково однієї держави – Російської Федерації". В іншому моменті його трафляє шляк, коли йому довіряють сформувати владу у структурі заворушників.

 

Також на плівках присутній голос радника Владіміра Путіна Владіслава Суркова, котрий обговорює із Бородаєм ієрархію силових структур "ДНР".

 

"Лідери збройного угрупування «Донецька Народна Республіка» (ДНР) підтримували контакти з російськими чиновниками щодо військової підтримки. Серед цих лідерів були Алєксандр Бородай – самопроголошений «прем'єр-міністр», і обвинувачений Іґор Ґіркін – самопроголошений «міністр оборони». Саме вони спілкувалися з Сєрґєєм Аксьоновим – керівником Криму, призначеним російською стороною, та Владіславом Сурковим – високопоставленим чиновником російського уряду", – коментує JIT.

 

"Свіжий аналіз показів свідків та іншої інформації показав, що вплив Росії на «ДНР» виходив за рамки військової підтримки, і що відносини між російськими чиновниками та лідерами «ДНР» були, мабуть, більш тісними. Ступінь російського впливу відіграє роль при розслідуванні інших осіб, причетних до збиття авіалайнера рейсу MH17. Саме тому сьогодні ССГ публікує нове звернення до свідків", – пояснили слідчі.

 

Заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль висловила подяку слідчим і прокурорам "за блискавичну роботу".

 

Вона нагадала про минулотижневе рішення Міжнародного суду ООН. "Суд нагадав, що в резолюції Ради безпеки США 1373 передбачено, що держави не повинні надавати будь-яку підтримку особам, причетним до тероризму, а також вони повинні вживати заходів та співпрацювати для запобігання та придушення актів фінансування тероризму, "вчинених будь-якою особою". Якщо держава порушує це зобов'язання, в тому числі стосовно дій, вчинених державними посадовими особами, тоді відповідальність за це порушення буде покладена на державу", – вказала пані Зеркаль.

 

Заступниця міністра МЗС наголосила, що "коло навколо Росії стискається, уникнути відповідальності буде все важче і важче".

 

14.11.2019