Міністр закордонних справ вважає можливим вихід України із "мінських домовленостей".

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявляє про те, що українська влада допускає можливість виходу з "мінських домовленостей".

 

Про це Пристайко сказав у інтерв'ю "BBC News Україна".

 

 

"Так, це можливо. Якщо ми побачимо, що цей процес триває нескінченно", – прокоментував голова МЗС.

 

Вадим Пристайко додав, що це "дуже непопулярна заява" і вона "знову не сподобається нашим західним партнерам". "Але для нас Мінськ – не самоцінність. Самоцінність – наше виживання як нації. І якщо ми побачимо, що вони не спрацьовують, і це веде нас у постійне затягування нескінченного процесу, то рано чи пізно буде прийнято рішення про вихід із "мінського процесу", – сказав міністр.

 

Голова МЗС саме так і сприймає "мінський" та "нормандський" формати. "Щоб лідери сіли і сказали: нас не влаштовує це, ми маємо іншу ідею, давайте зробимо миротворчу операцію або операцію з підтримки миру", – підкреслив Пристайко.

 

Міністр нагадав, що "мінський процес" не був запланований як нескінченно довгий – його горизонт розтягувався на один рік. Вадим Пристайко вважає, що тодішня українська влада мала значно слушнішу оказію вийти із "мінських" угод. 

 

"Чому тодішнє керівництво нашої держави вирішило намагатися продовжити "Мінськ", а не чесно сказати, що він не працює і треба шукати інше? Відіграли свою роль санкції, прив'язані до "Мінська". Був цілий клубок пов'язаних із цим проблем. Відмовитися від "Мінська" – дуже складне політичне рішення", – пояснив міністр.

 

Позиція Україним щодо доцільності "мінських угод" визначатиметься за підсумками очікуваного саміту "нормандської четвірки". 

 

"Якщо ця зустріч, яка відбудеться, доведе відсутність прогресу, – це, безумовно, поставить під сумнів можливість досягнення миру в "мінському процесі"... Якщо нічого не привеземо, то логічним буде запитання, наскільки цей "Мінськ" усе ще нам потрібен", – визнав Вадим Пристайко.

 

Ризик зняття санкцій існує постійно, заявив голова МЗС. "Ми можемо з вами виконувати "Мінськ" до кінця нашого життя і до кінця життя наших онуків, а санкції можуть бути скасовані кожні пів року. Складна еквілібристика між тим, як зрозуміти та відчути настрої, і чи можуть санкції все ще відіграти стримувальну роль, чи нам потрібно все-таки вийти з "Мінська" й шукати мир якимось іншим шляхом – це і є відповідальність голови держави та нинішнього уряду й усього суспільства", – вважає міністр.

 

14.11.2019