Організатора замаху на Аркадія Бабченка звільнили із в'язниці.

 

Київський апеляційний суд звільнив із в'язниці Бориса Германа, підозрюваного в організації замаху на російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка.

 

 

Про це повідомляє інформаційна аґенція "Інтерфакс-Україна", покликаючись на прессекретаря прокуратури Київської області Мар'яну Гайовську.

 

З її слів, раніше Герман звертався до суду Ірпеня з проханням звільнити його від відбування покарання за станом здоров'я, проте суд відмовив йому. Відтак він подав апеляцію, яку апеляційний суд і задовольнив.

 

Прокуратура наразі не готова повідомити, чи оскаржуватиме звільнення Германа.

 

Борис Герман провів за ґратами загалом півтора року з того моменту, як його затримали 29 травня 2018 року після інсценізації вбивства Аркадія Бабченка.

 

Незважаючи на те, що Борис Герман, згідно з гіпотезою обвинувачення, працював в інтересах російських спецслужб і навіть планував серію інших замахів (до "списку Бабченка" ввійшло 47 журналістів, блоґерів, публічних осіб), однак суд обрав йому досить м'яке покарання – 4 з половиною роки в'язниці. Як пояснив голова СБУ Василь Грицак, Герман пішов на угоду зі слідством, повністю визнав свою провину.

 

Після замаху Аркадій Бабченко продовжував мешкати в Україні, однак на початку листопада він покинув державу. 

 

Бабченко заявив, що причиною його від'їзду є процеси, котрі розпочалися після перемоги Володимира Зеленського на виборах Президента.

 

"Сидіти і роздумувати, почнеться чи не почнеться в рамках нової концепції "мір-дружба-жвачька" обміну екстрадиціями – то вже без мене. Україна зараз просто потоком нашпиговується інсурґентами, жодної секунди не сумніваюся", – пояснив Бабченко.

 

Ключовий учасник кримінальної справи, військовий волонтер у сані ієромонаха Олексій Цимбалюк, відреаґував на новину про Бориса Германа з відвертим згірченням. Саме Цимбалюк отримав замовлення від Германа на вбивство Бабченка і самотужки подався до правоохоронних органів зі скаргою на замовника. Олексій також брав участь в інсценізації замаху. 

 

"Нікому не пораджу співпрацювати з будь-якими службами в подібній ситуації. Україна – не Росія. То за парєбрєкіом родіна тебе кине, в Україні ти отримаєш нагороду – мішень на всю спину і голу жопу, щоб не особливо прикро було, коли зажмурять ("жмур" – труп із російського сленґу, – Z)", – написав Цимбалюк у Facebook.

 

 

Нагадаємо, замах на Аркадія Бабченка відбувся ввечері 29 травня.

 

Настуного дня Служба безпеки України скала брифінґ, під час котрого презентувала стривоженій громадськості живого Бабченка. Голова СБУ Василь Грицак повідомив про зрив російської операції з ліквідації низки відомих українців, і виправдовувався, що інсценізація була конче потрібною для встановлення та затримання зловмисників.

 

Організатором "вбивства" виявився Борис Герман, який запропонував своєму учаснику АТО Олексієві Цимбалюку $30 тис. і передав частину суми за виконання самого злочину.

 

Під час розслідування Герман дав покази проти "замовника з фонду Путіна" – громадянина України В’ячеслава Пивоварника.

 

Українські правоохоронці оголосили Пивоварника в розшук – він перебуває в Росії.

 

14.11.2019