Бойового генерала заарештували у справі неякісних бронежилетів.

 

Печерський суд Києва у понеділок, 11 листопада, постановив заарештувати головного "тиловика" Міністерства оборони України Дмитра Марченка. Генерал-майора Марченка звинувачують у закупівлі бракованих бронежилетів для українського війська.

 

 

Про арешт генерала повідомив голова Державного бюро розслідувань Роман Труба у своєму telegram-каналі.

 

“Тримання під вартою або застава у 76 млн грн – такий запобіжний захід обрано генерал-майору, начальнику Головного управління Міністерства оборони України, який є підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом закупівлі неякісного речового майна за завищеною ціною для Збройних сил України”, – написав Труба.

 

“Залишилося обрати запобіжні заходи ще для чотирьох підозрюваних. Поки що лише для чотирьох – їх буде більше”, – додав Труба.

 

Марченкові інкримінують ч.2 ст.28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч.3 ст.426 (бездіяльність військової влади).

 

На судовому засіданні в Печерському райсуді Києва щодо запобіжного заходу Дмитрові Марченку були присутні багато військових, ветеранів АТО/ООС, громадських активістів, які підтримували начальника ГУРСМЗ. Згідно з інформацією видання “Новинарня“, Марченка брали на поруки Герой України Євген Межевікін (“Адам”), народний депутат Ахтем Чийгоз, а також іще кілька народних депутатів та волонтер Олексій Мочанов.

 

Один із учасників групи підтримки Марченка військовослужбовець Гліб Бабіч повідомив про використання слідчими ДБР лайки щодо присутніх. На знимці, поширеній Бабічем, видно, як слідчий у телефонній переписці називав групу підтрмки "ушльопками" (“Ушлепков тут п***здец”).

 

“Ми вже були “войовничою меншістю”. Тепер ми “ушльопкі”… Це він пише про нас. Про громадян України, по відношенню до яких він – “служити і захищати”. Про десятки людей, які пройшли війну. Про трьох Героїв України. Про тих, хто давав йому можливість працювати в теплому київському кабінеті”, – обурився Бабіч.

 

Адвокат Марченка Володимир Охріменко вважає, що арешт – цілковите перебільшення. “Він сам з’явився в суд, він навіть не викликався судом для розгляду судового засідання. Ми прийшли добровільно в суд, він не був під вартою, він не був затриманий, і ми наполягали на тому, що здатні виконувати процесуальні обов’язки, тому немає необхідності обирати йому такий винятково суворий запобіжний захід”.

 

26 червня Держбюро розслідувань оголосило про проведення чотирьох десятків обшуків у справі за фактом закупівлі для потреб Міністерства оборони непридатного майна за завищеними цінами.

 

Як стало відомо, обшуки проходили в приміщеннях Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ одночасно з обшуками в домівках генерала Дмитра Марченка, інших офіцерів ГУРСМЗ, у заступника міністра оборони генерала Олега Шевчука, вдома у тодішнього радника міністра оборони Юрія Бірюкова, на фірмах-постачальниках, а також у 95-й окремій десантно-штурмовій бригаді ЗСУ.

 

Як розповідав на брифінгу директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів та документацію, яка була укладена для постачання бронежилетів та іншого майна.

 

Згідно з версією слідства, до злочинної групи, яка організувала закупівлю непридатного речового майна для потреб ЗСУ, зокрема бронежилетів “Темп”, входять один із керівників Міністерства оборони, а також керівництво департаментів та управлінь цього відомства, що нібито “діяли у групі з іншими службовцями приватного сектору, а також дослідницьких закладів”.

 

Попередній висновок ДБР свідчить, що ці дії завдали шкоди державі на суму біля 100 млн грн та поставили під загрозу здоров’я та життя військовослужбовців.

 

Ексзаступник глави адміністрації президента Януковича, близький до олігарха Ігоря Коломойського юрист Андрій Портнов заявив, нібито він є одним з ініціаторів даних обшуків, здійснених ДБР у військовиків.

 

5 листопада ДБР оголосило підозри генералу Марченку та ще чотирьом військовослужбовцям ГУРСМЗ, серед яких заступник начальника управління капітан Ольга Капінус.

 

Роман Труба заявляв, що під час випробування зі 110 бронежилетів “Корсар МЗс-1-4”, закуплених 2019 року, були пробиті 79 (70%). Вони прострілюються, зокрема, при намоканні.

 

Марченко пов'язує проведення обшуків із політикою. “Я думаю, це сукупність. І претензії виробників [-конкурентів], і політичний момент тут 100%. Мене, на жаль, так прив’язують, що, типу, якщо Марченко отримає якесь покарання, то всі будуть розуміти, що це відплата Порошенку. Але де я, а де Порошенко?.. Також вбачаю, що я не дуже зручний, бо говорю правду”, – заявляв генерал у інтерв'ю ще перед арештом.


"Я готовий нести повну відповідальність за все, що в мене відбувається. Якщо вони знайдуть у мене неякісні бронежилети і доведуть, що це йшло від мене, з моїм наказом – я сам проситиму в суді максимальний термін. Але якщо цього немає, навіщо зводити наклепи?! Я ж розумію, що це не просто річ, а життя солдата. Якби ви знали, стільки ми партій виробникам позавертали! Один там плювався і казав: “Якби не Марченко, я б став мільйонером”", – розповідав Марченко.

 

11.11.2019