Польща звільнила Ігоря Мазура ще до суду.

 

Ветеран бойових дій Ігор Тополя повідомив про те, що в Польщі його затримали за запитом Росії у сфабрикованій "чеченській" справі, у котрій також фіґурує Арсеній Яценюк, і заявив про безпідставність та політизованість російських обвинувачень.

 

Про це Тополя сказав на пресовій конференції у Любліні після того, як польська правоохоронна система звільнила його на поруки консула, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Воно трошки смішно, якби не було так грішно. У тій справі, в якій проходжу я, проходить і Арсеній Яценюк, проходять брати Тягнибоки, Ярош і ще там є десь п’ятеро хлопців. Раніше у цій справі проходили Микола Карп’юк і Станіслав Клих, які ніколи не були в Чечні, але це не було важливо для російського "правосуддя". Ця справа робилася людьми, які неадекватно оцінювали роки народження, стан здоров’я людей. Бо в цій справі навіть деякий час проходив пан Юрій Шухевич, який сліпий, але оскільки він входить до керівництва УНА-УНСО, то його теж як бойовика включили у цю справу. І Ярослава Лагнюка, це наш голова виконкому, якому на той час було 3,5 роки, так само включили у цій справі – тобто, що він теж закатував там 10 росіян, що він брав участь у бойових діях”, – розповів Мазур.

 

При тім "унсовець" Тополя заявив, що він не брав участі в бойових діях у Чечні.

 

“Якщо в Росії є факти нашої участі у бойових діях, то хай доводять це. Від себе можу сказати, що я не брав участі в бойових діях. Я був на території Чечні в той час, ми приїхали туди як журналісти. Був пресцентр “Вільний Кавказ”, і ті журналісти, які приїхали туди на той час, пам’ятають наш табір УНСО – що були пресконференції, зв’язувалися з Грозним і повідомляли, що відбувається, як знищували місто, як бомбили цивільні квартали, як людей захоплювали у фільтраційні табори. Росія тоді показала, яка вона була жорстока зі своїми громадянами. Зараз показує, наскільки вона може бути жорстока з громадянами України”, – сказав Мазур.

 

Ігор Мазур здивований затриманням, адже протягом минулих двох років неодноразово перетинав кордон із Польщею, не маючи ніяких проблем.

 

“Я в Польщі був кілька разів і минулого, і позаминулого року. Бо відколи повернувся зі ЗСУ в запас, я вважав, що для нас справді понад усе важливо з поляками мати гарні стосунки, одним фронтом виступати проти Росії – Балто-Чорноморський союз такий. Якщо виходити з того, що Інтерпол мав із 2014 року, то я теж, мабуть, був у цій базі. Тільки Інтерпол не давав ходу… Я не думаю, що хтось там мене здав, – скоріш за все, Росія в останні кілька місяців почала активно працювати на міжнародному рівні", – прокоментував пан Ігор.

 

Мазур стурбований тим, що посилення впливів Росії супроводжується і надмірною суворістю міжнародних структур до українських добровольців.

 

“На жаль, ми бачимо, що стара Європа зараз починає домовлятися з Росією – як Франція, Німеччина, так і Італія, Іспанія. Країни Прибалтики і Польща – це наші найближчі союзники. І ми чудово розуміємо, що тільки об’єднавши наші зусилля, можемо протистояти окупантам”, – сказав Мазур.

 

У неділю вранці уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила: ветерана АТО, працівника секретаріату омбудсмена Ігоря Мазура відпустили на поруки генерального консула України в Любліні, і на час очікування та розгляду екстрадиційного запиту він проживатиме у генконсульстві.

 

 

Генеральний консул України в Любліні Василь Павлюк заявив, що вихід Тополі на волю – "це дуже серйозна перемога, оскільки сьогодні ми фактично звільнили Ігоря Мазура". "Це означає, що відбуватиметься судовий процес, але він буде вільний. Якби сьогодні ми його не звільнили, то його б арештували, він сидів би в СІЗО, і це тривало б пів року-рік”, – заявив Павлюк.

 

Зі слів консула, наступним кроком буде очищення Мазура від звинувачень і його повернення в Україну. “Робота тільки почалася, це лише перший крок”, – резюмував він.

 

Ігоря Мазура Мазур затримали 9 листопада у пункті пропуску “Дорогуськ” у Польщі на підставі запиту Росії в Інтерпол. Мазур їхав до Польщі на запрошення.

 

Тополя був керівником "Правого сектору" Київщини і начальником штабу 24-ї сотні "Самооборони Майдану" під час Революції гідності. З травня 2014-го перебував у зоні АТО. У квітні 2015-го став офіцером Збройних сил України – командиром роти, заступником начальника штабу розвідувального батальйону в секторі "М". У листопаді 2016 року, після демобілізації, Мазура призначили заступником голови партії УНА-УНСО і заступником головного командира Української націоналістичної самооборони.

 

11.11.2019