Пролітаючи над:.. Церква святої Параскеви в Радружі

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Сьогодні пропонуємо оглянути найстарішу греко-католицьку церкву, яка збереглася на території сучасної Польщі. Будівля зведена наприкінці XVI століття без жодного цвяха, і тут і досі правлять літургії — щоправда, лише кілька разів на рік.

 

 

Від маленького села Радруж на Закерзонні до українського кордону — якісь дві сотні метрів. До війни тут мешкали майже 2500 українців, однак після 1944-го всіх депортували або знищили. Тепер населення села — 230 осіб.

 

У Радружі збереглася унікальна церква святої Параскеви, споруджена 1580 року. Зараз це найстаріша дерев'яна греко-католицька церква на території Польщі. Вона збудована без жодного цвяха.

 

 

Після депортації українців церква два десятиліття була закинута, однак у 1960-х її відреставрували.

 

Всередині — один із найстаріших стінописів, а цінні ікони XV століття зберігають у Львівському етнографічному музеї. Дзвіниця з оригінальним входом збудована у XVIII столітті.

 

У 2013 році церкву в Радружі внесено до Списку світової спадщини ЮНЕСКО. Вона входить до туристичного маршруту "Шлях дерев'яної архітектури Підкарпатського воєводства". Зараз тут працює музей.

 

Кілька разів на рік у церкві відбуваються богослужіння, на які приїжджають вихідці з села.

 

 

08.11.2019