Свідчення Тейлора: Радники Зеленського вважають Порошенка винуватцем воєнних смертей.

 

Основний радник Президента України Володимира Зеленського з питань зовнішньої та безпекової політик Андрій Єрмак та позаштатний радник голови держави Ігор Новіков притримуються думки, що винуватцем кривавих наслідків війни на Донбасі є п'ятий Президент України Петро Порошенко.

 

Це випливає зі свідчень повіреного у справах США в Україні Вільяма Тейлора, котрі він дав конґресовому комітетові з питань розвідки 22 жовтня.

 

Вільям Тейлор перед свідченнями у конґресовому комітеті

 

Цього четверга комітет оприлюднив повну стенограму свідчень Тейлора, і в показах американського дипломата фіґурує епізод про стурбованість Сполучених Штатів політично вмотивованими кримінальними справами в Україні.

 

Так, дипломатичний посланець США доповів конґресменам про зустріч у Києві американських дипломатів – самого Вільяма Тейлора та Курта Волкера – із представниками Офісу Президента, Андрієм Єрмаком та Ігорем Новіковим, котра відбулася 14 вересня. Під час зустрічі йшлося про шляхи вирішення конфлікту на Донбасі, як їх бачить команда Зеленського. Співрозмовники зачепили у цьому контексті особу Порошенка.

 

"Посол Волкер натякнув Єрмаку і Новікову, що було би доброю ідеєю не переслідувати Президента Порошенка, колишнього Президента. Одна з причин, чому Курт сказав це, – вже були певні дані, а навіть, можливо, і дії, які давали зрозуміти, що новий уряд Зеленського збирається переслідувати Порошенка за цілою низкою епізодів", – розповів Тейлор.

 

Звертаючись до конґресменів, Вільям Тейлор нагадав про операцію проходу українських кораблів крізь Керченську протоку. "То було на День подяки рік тому, коли росіяни заатакували укранські кораблі, українські судна. І Президента Порошенка звинувачували в цьому чи навіть намагалися притягнути до суду за ті військові рішення, які він тоді приймав", – пояснив американський дипломат.

 

Коли Курт Волкер запропонував представникам Банкової облишити Порошенка і рухатися вперед, то радники чинного Президента ствердили, що таки вважають Порошенка винним у наслідках війни.

 

"І тоді, при вечері, Єрмак із Новіковим узяли свої мобільні телефони і завантажили фотографії своїх родичів – один був братом, а інший був кузеном – які були чи то вбиті, чи то поранені на сході.  Вони показали це Курту й мені і сказали: за це відповідальний Порошенко", – переповів американський посол.

 

Єрмак зі Зеленським у Золотому

 

"На емоційному рівні вони затаїли глибоку злість на Порошенка. Це одна з речей, які під'юджують нападки та судові справи на Порошенка", – висновує Тейлор.

 

Водночас, він додав, що то не єдина причина кримінальних справ проти екс-Президента. "Є й інші причини. Олігарх, про якого я казав раніше, Коломойський, теж має зло на Порошенка", – додав повірений.

 

Нагадаємо, раніше співвласник групи "Квартал 95" Борис Шефір заявляв, що війну на Донбасі не вдавалося закінчити через зацікавлення Петра Порошенка.

 

"Моє ставлення до війни таке, що я розумію – її затіяли, щоби підзаробити грошей і з того, і з іншого боку. Всі підзаробили, тільки нас пересварили", – сказав Шефір.

 

"...якщо забрати людей, матеріально зацікавлених у війні, то вона закінчиться. У цьому випадку колишній Президент і його оточення були зацікавлені в продовженні війни. Ми їх прибрали, і я впевнений, що вона затихне", – ствердив співвласник "95-го кварталу".

 

Партнер Зеленського вважає, що війна не вигідна Росії. "Їм що, подобається воювати? Ви гадаєте, Путін – маніяк, котрий любить стріляти у живих людей? Він що, псих?" – сказав Шефір.

 

 

07.11.2019