Партнер Зеленського вважає, що війна триває через Порошенка і мовні закони.

 

Співвласник групи "Квартал 95" Борис Шефір вважає, що війну на Донбасі не вдавалося дотепер закінчити через зацікавлення Петра Порошенка у заробітку на бойових діях. Шефір також певен, що завершенню війни допомогло би скасування мовних квот та інших обмежень, запроваджених у мовній політиці.

 

Про це Шефір, бізнесовий партнер Зеленського і брат першого помічника Президента, заявив у інтерв'ю виданню "Детектор медіа".

 

 

"Заборони – це штучна і гидка штука. Цю війну, котру розв'язали політики, надіюся, сьогоднішні політики закінчать. Моє ставлення до війни таке, що я розумію – її затіяли, щоби підзаробити грошей і з того, і з іншого боку. Всі підзаробили, тільки нас пересварили", – ствердив співвласник "95-го кварталу".

 

На думку Бориса Шефіра, квоти – "це не розвиток, це придушення мови". Він вважає, що до української мови треба навертати заохоченням, зокрема через спрощене оподаткування. 

 

Шефір назвав прикладом невдалої гуманітарної політики телеканал "UA:Перший". "Ви подивіться на українське державне телебачення. То ж найбільша ганьба серед каналів", – ствердив бізнесмен.

 

Відтак партнер Зеленського виступає за перегляд мовного законодавства. "Я чекаю перегляду квот. 90% – це багато. Закон про мови треба скасувати і прийняти нормальний закон. Це перший крок до відміни війни", – зазначив брат першого помічника Президента.

 

 

Водночас Борис Шефір не згоден з тим, що війну слід закінчувати на умовах аґресора. Судячи зі всього, йому здається достатнім усунути Петра Порошенка.

 

"У жодному випадку [не на умовах аґресора]. У нас у передвиборчій програмі написано, що якщо забрати людей, матеріально зацікавлених у війні, то вона закінчиться. У цьому випадку колишній Президент і його оточення були зацікавлені в продовженні війни. Ми їх прибрали, і я впевнений, що вона затихне. Війна перестане приносити прибуток", – сказав Шефір.

 

Партнер Зеленського вважає, що "якщо ми сильно захочемо", то з Росією домовимося. "Їм що, подобається воювати? Ви гадаєте, Путін – маніяк, котрий любить стріляти у живих людей? Він що, псих? Він розумна людина. Так, у нього імперські амбіції. Але можна ж домовитися", – сказав Шефір.

 

"А якщо ні, – заявив співвласник "Кварталу 95", – то будемо оголошувати правдиву війну. А то що ж воно таке: однією рукою воюємо, а іншою торгуємо? Дуже важливо, щоб було бажання хоча би однієї сторони, інакше для миру нема перспектив", – резюмував компаньйон Володимира Зеленського.

 

31.05.2019