Апеляційний суд у Перемишлі визнав винними нападників на Пикулицьку ходу.

 

Апеляційний суд у Перемишлі підтвердив рішення першої інстанції та визнав винуватими всіх 20 нападників на Пикулицьку ходу 26 червня 2016 року. Про це інформує видання «Наше слово».

 

 

У рішенні суду першої інстанції, яке він ухвалив ще 17 квітня, було зазначено, що нападники, «діючи спільно та у змові», навмисно перешкодили греко-католицькій релігійній процесії. Згідно з попереднім рішенням, «зловмисники образили учасників процесії з огляду на їхню українську національність, публічно зневажили, вживаючи вульгарних слів, а також насильно втрутилися в процесію і перешкоджали людям, які перебували на чолі процесії, не даючи їх змоги продовжувати ходу (статті кримінального кодексу 195 р.1, 257, 191 р.1)».

 

Суд першої інстанції додатково визнав п’ятьох осіб винуватими в нападі на учасника процесії Зенона Куцабу: нападники били чоловіка й шарпали його одяг. Кожному з них суддя призначила по 500 злотих компенсації для постраждалого. Трьох обвинувачуваних було визнано додатково винними в нападі на Петра Куцабу (сина Зенона), при цьому також визнано, що ці дії вони скоїли через його українську національність. Винуватих покарали обмеженням волі у вигляді виправних громадських робіт (від 30 до 40 годин на місяць) строком від 6 до 14 місяців – залежно від того, чи відбували вони судове покарання в минулому, а також від кількості винесених обвинувачень.

 

Після такого рішення суду першої інстанції і позивач (Об’єднання українців у Польщі), і обвинувачені подали апеляцію. Останні хотіли скасування рішення суду та визнання їх невинуватими, обвинувач-помічник Петро Тима (який є головою Об’єднання українців у Польщі) вимагав суворішого вироку – позбавлення волі до двох років для тих, хто напав на Зенона Куцабу і фізично затримав процесію, а також про подання інформації про рішення суду до публічного відома. А прокуратура домагалася, щоб звинувачені оплатили судові збори.

 

Пикулицька хода 26 червня 2016 року. Фото: Ігор Горків/Наше слово

 

Апеляційне засідання відбулося в будинку Окружного суду в Перемишлі. Відповідно до його ухвали, рішення суду першої інстанції залишилося в силі. Окрім того, апеляційний суд призначив, що витрати, пов’язані з цим і попереднім процесом, мають покрити винуваті, а не держава. І вирішив, що вирок опублікують на сайті перемильської поліції, де він висітиме 6 місяців. Натомість суд зауважив, що вирок є надто довгим, аби його публікували ще й у пресі. Суд ухвалив, що вина 20 засуджених не підлягає жодним сумнівам, і зазначив, що процесія на військове кладовище в Пикуличах є частиною традиції цього міста, а напад на неї підлягає покаранню на основі кримінального кодексу. Рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

 

Суддя також заявив, що вважає покарання доволі «лагідним», враховуючи, що половина звинувачуваних – попередньо судимі. Їхню поведінку оцінив як псевдопатріотичну та застеріг винуватців від подальших схожих дій. Заяви про те, нібито в Перемишлі поширюється «бандеризація» українського середовища, суд оцінив як абсурдні й ірраціональні, а ще порадив звинуваченим перестати дебоширити та влаштовувати розбої, а почати жити, орієнтуючись на кращі вартості.

 

Нагадаємо, 2016 року під час традиційної щорічної ходи українців із центру Перемишля до братської могили в Пикуличах на учасників заходів напали польські футбольні хулігани й націоналісти. Вони вигукували образливі гасла, шарпали, а також побили декого з учасників ходи.

 

05.11.2019