На Івано-Франківщині презентували унікальну аудіокнигу.

 

У Верховині й Івано-Франківську днями презентували роман Петра Шекерика-Доникового «Дідо Иванчік» – першу в Україні аудіокнигу, начитану гуцульським діалектом. Унікальність проєкту ще й у тому, що в ньому, крім опублікованої 2007 року версії цього роману, вперше оприлюднили кілька розділів твору, які досі вважали втраченими, – повідомляє «Укрінформ».

 

Фото: facebook.com/pg/DidoYvanchik

 

Петро Шекерик-Доників – відомий письменник та активний громадський діяч Гуцульщини, репресований і заарештований 1940 року. Над написанням твору «Дідо Иванчік» він працював у 1930 роках. Праця написана давньою гуцульською говіркою.

 

«Майже 60 років вважався зниклим безвісти такий твір Петра Шекерика-Доникового "Дідо Иванчік". Потім виявилося, що рукопис зберігся в родичів автора, у кінці 1990-х його оприлюднили, а 2007-го вийшла книжка "Дідо Иванчік". А впродовж цього року ми працювали над створенням аудіокниги. Керівник цього проєкту – Василь Юськів, до команди входить Мишко Адамчак і Андрій Гаврищук (звукорежисери), і я начитую текст. Але ми не лише озвучуємо текст, а й маємо змогу доповнити його, бо вдалося віднайти кілька неопублікованих розділів третьої частини», – розповів науковий співробітник музею Івана Франка у Криворівні, місцевий мешканець Василь Зеленчук.

 

Пан Зеленчук додав, що дідо Иванчік – це реальна особа, Іван Микитейчук, він народився приблизно між 1820 і 1830 роком, а помер десь між 1905 і 1910-м. У книзі описані різні традиції гуцулів, побут, заняття. Тривалість аудіотвору в книзі – 10 годин, – передає «UA: Карпати».

 

Окрім аудіокниги, створили ще диск із п'ятьома треками, – розповів звукорежисер Михайло Адамчак: «Інтро», «Зима», «Літо», «Весна» й окремий трек «Дідо з бабою». В останньому, за словами Адамчака, можна «осягнути всю повноту спілкування в тодішніх родинах».

 

 

Проєкт реалізовує команда «Арт-Лабораторії Кораллі» за підтримки Українського культурного фонду. Перша презентація книги відбулася у Меморіальному музеї Петра Шекерика-Доникового у Верховині, відтак ініціатори проєкту побували в школах Верховини і Криворівні та презентували аудіокнигу в Івано-Франківську. А вже 3 листопада команду чекають у Першій львівській медіатеці (вул. Мулярська, 2-А).

 

01.11.2019