У Конґресі США формально запущено процедуру імпічменту Трампа.  

Сам американський президент обізвав це «найбільшим полюванням на відьом».

 

Ненсі Пелосі

 

Американські законодавці у четвер, 31 жовтня, провели перше голосування у рамках розслідування з питання про імпічмент президента Дональда Трампа. Контрольована демократами Палата представників розглянула резолюцію, яка встановлює послідовні кроки цього процесу. Як повідомило радіо Voice of America, документ було схвалено 232 голосами проти 196. Голоси в Палаті представників розділилися переважно за партійним принципом.

 

Готуючись до голосування, спікерка нижньої палати Конґресу Ненсі Пелосі сказала своїм колегам-демократам: «Ми ухвалюємо цей захід, щоб усунути будь-які сумніви в тому, чи може адміністрація Трампа утримувати документи, перешкоджати наданню показів, іґнорувати належним чином санкціоновані повістки чи продовжувати перешкоджувати діяльності Палати представників».

 

Резолюція передбачає проведення публічних слухань та оприлюднення стенограм зі закритих засідань, а також визначає, які права мають республіканці і сам президент Дональд Трамп для участі в подальших етапах процесу.

 

Дональд Трамп відразу після голосування опублікував твіт, в якому назвав розслідування «найбільшим в американській історії полюванням на відьом» (The Greatest Witch Hunt In American History). Перед цим президент США заявив у тому ж Twitter, що «влаштований демократами обман шкодить фондовому ринку». «Проте неробам-демократам байдуже!» – написав Трамп.

 

Прессекретарка Білого дому Стефані Ґрішем опублікувала заяву, в якій підкреслила, що «президент не чинив жодних порушень», і назвала процес імпічменту «нечесним, неконституційним і фундаментально неамериканським». «Нездорова одержимість Ненсі Пелосі та демократів цим нелеґітимним процесом імпічменту не завдає шкоди президенту Трампу, вона заподіює шкоду американському народу», – заявила Ґрішем.

01.11.2019