Столтенберґ у Верховній Раді: Двері до членства України в НАТО відчинено.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив під час виступу у Верховній Раді України, що двері Альянсу відчинено для всіх охочих вступити до нього, зокрема і для України.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Україна як суверенна держава має право вибирати свої власні системи безпеки. Двері НАТО залишаються відчиненими", – сказав Столтенберґ, нагадавши про успіхи України за програмами співробітництва з Альянсом.

 

Він додав, що перспектива вступу до НАТО не може залежати від волі інших держав.

 

"Членство НАТО є рішенням членів Альянсу та тих, хто хоче до нього приєднатися. І тільки для них. Ніхто ззовні не має права вето. Час сфер впливу пішов у минуле", – сказав генсек.

 

Апелюючи до Верховної Ради, Столтенберґ закликав впровадити ухвалений торік закон про національну безпеку, який передбачає парламентський нагляд за оборонними відомствами і реформування СБУ.

 

"Цей новообраний парламент має історичну можливість змінити Україну на краще. Всі ви вже зробили потужний ривок уперед. Я очікую впровадження закону про нацбезпеку, який був прийнятий минулого року, з парламентським наглядом над відомствами безпеки й оборонними, а також реформуванням СБУ", – сказав Столтенберґ.

 

Він наголосив, що радники НАТО готові допомагати Україні над запровадженням євроатлантичних принципів і найкращих практик для посилення верховенства права і забезпечення прав меншин, для боротьби з корупцією і для того, щоб усі аспекти державного життя були відкритими і прозорими, а державні інституції краще служили народу України.

 

Під час промови Столтенберґ процитував перед народними депутатами вірш Тараса Шевченка "Минають дні, минають ночі", а також закликав діяти в інтересах людей.

 

"Україна пройшла значний шлях, і ще багато треба пройти. НАТО підтримує вас, тому що ми поділяємо однакові цінності – любов до свободи, демократії, прав людини і верховенства права. Коли я два роки тому мав честь виступати перед українським парламентом, я процитував Тараса Шевченка, і я хочу ще раз його процитувати. Він написав: "Страшно впасти у кайдани, умирать в неволі, а ще гірше – спати, спати і спати на волі", – сказав Столтенберґ.

 

Насамкінець Столтенберґ зазначив, що свобода – це не просто право, а й обов'язок діяти, але не у власних інтересах, а в інтересах усіх людей.

 

31.10.2019