Труба анонсував підозри Порошенку в трьох кримінальних провадженнях.

 

Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба готується до висунення підозр експрезидентові Петрові Порошенку у трьох кримінальних провадженнях. Труба скаржиться, що Порошенко 15 разів не з’явився на допит у ДБР у провадженнях, в яких він фігурує.

 

 

Про це Труба сказав у інтерв’ю Радіо Свобода.

 

“Є 13 проваджень. Але я хочу уточнити – не проти Петра Порошенка. Це кримінальні провадження, де фігурує, учасником є чи, можливо, буде учасником експрезидент Петро Порошенко. Ці провадження перебувають на різних етапах і на різних стадіях. Складність у розслідуванні цих кримінальних проваджень полягає в тому, що в нас у ДБР відсутні власні оперативні розділи, і тому ми в багатьох своїх діях є залежними від багатьох правоохоронних органів. Щодо статусу – на цьому етапі Петро Порошенко є учасником провадження, як і багато інших об’єктів, а саме він є свідком. У цих кримінальних провадженнях він неодноразово викликався і викликається як свідок. 15 разів експрезидент Порошенко не з’явився на допити”, – сказав Роман Труба.

 

Директор ДБР вважає, що Петро Порошенко використовує свій статус народного депутата, щоби не з’являтися на допити.

 

"Ми не можемо застосувати примусовий привід, але це до січня 2020 року. В нас підозри ще не підготовлені і немає, але в трьох кримінальних провадженнях ми йдемо до цього“, – сказав Труба, не уточнивши, про які саме провадження йдеться.

 

На початку жовтня у ДБР поінформували, що кількість проваджень щодо п’ятого Президента України Петра Порошенка зросла до 13, й останнім із них стало провадження щодо недекларування доходів.

 

Порошенко заявив, що справи, в яких він фігурує, інспіровані колишнім першим заступником голови адміністрації Януковича Андрієм Портновим, котрий має зв'язки з головою Офісу Президента Андрієм Богданом.

 

За заявами Портнова відкрито щонайменше вісім проваджень щодо дій Президента Петра Порошенка, зокрема справу стосовно продажу “Кузня на Рибальському”, наступу ЗСУ на Донбасі 2014 року, рейду суден ВМСУ в Азовське море через Керченську протоку в листопаді 2019 року, купівлю каналу “Прямий”, вивезення до Молдови корумпованого судді Миколи Чауса, фальсифікації документів про формування парламентської коаліції 2016 року.

 

Також ДБР уже розслідує “захоплення влади” Порошенком, Гройсманом і Парубієм.

 

31.10.2019