Галичина відзначить 101-шу річницю ЗУНР.

 

 

1 листопада в Івано-Франківську, Тернополі та Львові відзначатимуть 101-шу річницю проголошення Західно-Української Народної Республіки. З цієї нагоди в містах відбудеться низка заходів.

 


Пам’ятник діячам ЗУНР в Івано-Франківську.

 

В Івано-Франківську 1 листопада влаштують Свято стрілецької слави. Ліцеїсти та працівники Фізико-технічного ліцею, а також усі охочі покладуть квіти до могил українських січових стрільців, воїнів УГА та новітніх героїв сучасної війни у Меморіальному сквері міста. За загиблими також відслужать панахиду.

 

Об 11:30 розпочнеться урочиста хода від Меморіального скверу вулицями Мельника – Незалежності – Грушевського до вулиці Грюнвальдської. Там о 12:15 відбудеться святкове віче біля пам’ятника діячам ЗУНР.

 

Опісля в залі обласної філармонії відбудеться концерт стрілецької пісні. Також заплановано тематичні заходи в бібліотеках міста.

 

Традиційну ходу з нагоди річниці проголошення ЗУНР організовують і львівські студенти. Вони спільно з освітянами і владою міста, представниками громадських організацій і небайдужими львів’янами пройдуть від Франкового вишу до Меморіалу українським січовим стрільцям на Янівському кладовищі. Там учасники ходи вшанують пам’ять борців за волю України.

 

Пам'ятник ЗУНР на перехресті вулиць Городоцької та Бенедиктовича у Львові. Фото: Роман Балук/tvoemisto.tv

 

Як повідомив директор департаменту внутрішньої та інформаційної політики ЛОДА Андрій Ковальський, з 09:00 і до 16:00 усі охочі зможуть долучитися до чаювання із січовими стрільцями, яке відбудеться біля будівлі ЛОДА.

 

У Львові покладуть квіти до Меморіалу воїнам УГА на Личаківському цвинтарі, до могил Дмитра Вітовського – держсекретаря військових справ ЗУНР, Михайла Галущинського – коменданта січових стрільців, Олександра Тисовського – керівника і засновника «Пласту», Северина Левицького – воїна УГА, до могили президента Національної ради ЗУНР Євгена Петрушевича та могил сучасних Героїв на полі почесних поховань №76, до пам’ятника героям ЗУНР та УГА у Львові.

 

Пам'ятник героям ЗУНР на розі вул. Огієнка та Листопадового чину у Львові.

 

3 листопада о 15:00 мешканці й гості міста в парку «На валах» зможуть спостерігати за театралізованим військово-історичним дійством «Бої за Львів».

 

101-шу річницю проголошення Західно-Української Народної Республіки в Тернополі відзначать також пішою ходою, яка розпочнеться на майдані Волі й прямуватиме до Микулинецького кладовища. Там відбудеться мітинг-реквієм, священнослужителі відправлять панахиду, а представники влади та громадськості покладуть квіти до могили січових стрільців.

 


Меморіал українських січових стрільців на Микулинецькому цвинтарі в Тернополі. Фото: Павло Подобєд/uk.wikipedia.org

 

Того самого дня, 1 листопада, об 11:00 у Тернопільській облдержадміністрації відкриють виставку, присвячену 101-річчю проголошення ЗУНР та створення Української Галицької Армії.

 

30.10.2019