Штаб Операції Об'єднаних сил офіційно підтвердив початок відведення військ зі Золотого.

 

Про це йдеться у повідомленні командування ООС.

 

 

"Повідомляємо, що сьогодні, 29 жовтня 2019 року, о 12.00 годині розпочався процес розведення з обох сторін (дзеркально) на ділянці №2 у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області", – йдеться у пресрелізі.

 

Штаб зазначає, що операція стала можливою завдяки дотриманню режиму тиші протягом минулого тижня. "Представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ було підтверджено початок розведення сил та засобів", – констатували у штабі.

 

Командування запевняє, що безпекове становище на лінії розмежування не погіршиться.

 

"Українською стороною буде вжито всіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послабить оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці, а влада ні в якому разі не залишить місцеве населення поза увагою, оскільки всі заходи проводяться з однією метою – безпека на зазначених ділянках розведення, збереження життя та здоров’я мирних жителів та військовослужбовців", – повідомили у штабі.

 

Виправдовуючись за те, що у недавніх звітах із зони проведення ООС Золоте таки фіґурувало як місце обстрілів, штаб поінформував: "Зазначаємо, що обстріл, про який повідомлялося напередодні, відбувся не в зоні розведення сил та засобів".

 

 

Начальник прес-центру штабу операції Об'єднаних сил Андрій Агеєв сказав у коментарі аґенції УНІАН, що на ділянці №2 у районі поселення Золоте-4 сили і засоби відводяться на відстань 1 км від зайнятих позицій, а сам процес може тривати до кінця листопада.

 

"Відводиться з обох сторін на один кілометр від позицій, раніше зайнятих. Процес розведення триває протягом 30 діб, там є визначені ділянки і визначені дні для кого, коли і що розводиться, коли відходять сили і засоби", – повідомив Агеєв.

 

Слід зазначити, що, згідно з домовленостями Тристоронньої контактної групи, розведення сил і засобів мало відбутися тільки в тому випадку, коли було б дотримано 7-денного “режим тиші” на обох ділянках одночасно. Згідно з даними штабу ООС, протягом минулого тижня у районі Золотого-4 обстріли фіксувалися двічі – 24 і 26 жовтня. Втім, віднедавна штаб ООС почав уточнювати у своїх звітах, чи обстріли йдуть "поза межами ділянки розведення".

 

Симптоматично, що ще вранці у вівторок Українська сторона спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін повдіомляла: противник продовжує порушувати режим припинення вогню. 

 

"Так, НЗФ РФ заявляючи про готовність провести розведення сил і засобів на ділянці розведення №2, вчора 5 разів здійснили обстріли з великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, АГС та стрілецької зброї в 5-кілометровій зоні біля ділянки розведення №2 (Золоте-4). Не дивлячись на готовність Збройних Сил України провести розведення сил і засобів на ділянці розведення №2, окупанти демонструють своє небажання дотримуватися "мінських домовленостей" та взятих на себе зобов’язань", – ішлося в заяві СЦКК за півтора години до початку операції відведення.

 

29.10.2019