Милованов виношує ідею замінити ЄСВ податком на нерухомість.

 

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов виступив із ідеєю скасувати єдиний страховий внесок (ЄСВ), знизити податок на прибуток фізичних осіб, але натомість переглянути податки на землю та нерухомість. Здійснивши таку реформу, можна було би розв’язати проблему із ФОПами, написав Милованов на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"На мою думку, найважливіший економічний актив України – це люди. Тому бажано, щоб податки стимулювали створення робочих місць і підвищення зарплат. Для цього потрібно максимально знизити податки на працю. А звідки ж взяти податки на оплату вчителів, лікарів, пожежників, науковців та на пенсії? Я би пропонував збільшити податки на активи – нерухомість тощо, та залишити ПДВ", – описав міністр економіки.

 

Милованов запропонував обговорити новації з восьми пунктів: відмінити ЄСВ, максимально знизити податок на дохід фізичної особи; для компенсації підняти податок на нерухомість; підняти податок на землю та інші активи; покращити збір податків на нерухомість та інші активи; покращити збір ПДВ; продовжувати детінізацію економіки; надавати державну підтримку бізнесу тільки при "білих" зарплатах.

 

Міністр додав, що написав той пост у Facebook навіть не як пропозицію реформи, "а запрошення до дискусії про те, яка податкова система нам потрібна".

 

Тимофій Милованов визнав, що податкова реформа мусить спиратися на ретельну експертизу. "На жаль, на практиці змінювати систему податків дуже складно. Тому що є великі видатки – на оборону, поліцію, допомогу бідним, розвиток інфраструктури, інші капітальні інвестиції, медицину, освіту та науку. І будь-яка радикальна зміна податків може розбалансувати надходження і залишити певні важливі частини суспільства без фінансування. Але обговорювати потенційні зміни – важливо і корисно", – додав він.

 

28.10.2019