На податковій мапі не мельдується 5,6 млн українців.

 

Голова Державної податкової служби України Сергій Любченко заявив про те, що фіскали оцінюють у 5,6 мільйона чисельність зайнятого населення України, котре не мельдується на податковій мапі.

 

Про це він сказав у інтерв'ю інформаційній аґенції "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Податкова служба України досить тривалий час не бачить на податковій карті з економічно активного населення 5,6 млн громадян", – сказав він.

 

Державний ж реєстр фізичних осіб містить інформацію про 44,1 млн осіб; без урахування території ООС – 37,6 млн.

 

"Минулого року 19,7 млн громадян, або 45%, отримали різних доходів на 2 трлн грн. Із них доходи у вигляді зарплати – 11,6 млн громадян на 1,153 трлн грн, причому 2,1 млн – це пенсіонери. Тобто реально зарплату отримували лише 9,5 млн людей непенсійного віку", – пояснив Любченко.

 

"Офіційно у 2019 році 13,4 млн економічно активних громадян, або 30% всього населення, не отримали доходів (зокрема студенти, інваліди, домогосподарки тощо)", – додав він.

 

Згідно з даними Пенсійного фонду, розмір середньомісячної зарплати, з якої стягують єдиний соціальний внесок (ЄСВ), за минулий рік становив 9,205 тис. грн. Тобто ЄСВ – 2,025 тис. грн. Середній розмір пенсії у минулому році – 3,083 тис. грн.

 

"Зрозуміло, що необхідні дотації. Але за законом Пенсійному фонду має вистачати ЄСВ. Якщо виходити з цих даних, ставку ЄСВ потрібно підвищувати до 34% – це утопія. Отоже, потрібно збільшити кількість платників", – зазначив голова відомства.

 

23.10.2020