Віцеміністр оборони вважав, що проводити перговори в Мінську – гірше, ніж у Донецьку.

 

Новопризначений заступник міністра оборони України Олександр Поліщук відмежувався від своїх заяв на тему "мінських домовленостей", які опублікувало видання білоруської ініціативи "Хартыя'97". Поліщук уточнив, що він спілкувався з представниками ініціативи як приватна особа ще у вересні перед своїм призначенням. Наразі інтерв'ю на сайті charter97.org вже недоступне.

 

 

Під час своєї розмови із "Хартією'97" пан Поліщук, зокрема, висловився за виведення переговорів із Мінська, притім у дуже одіозне місце – в Донецьк.

 

"Він (майданчик для переговорів, – Z) просто некорисний, і понад те, він дає нинішньому правителю Білорусі якісь додаткові плюси в його діалозі зі західними партнерами. Тобто він цим спекулює для досягнення своїх власних інтересів. Я вважаю, що такі прямі переговори мусять проходити, наприклад, у Донецьку. Це мають бути прямі переговори наші з росіянами. Російська сторона має бути ґарантом безпеки", – сказав Поліщук.

 

Окрім того, Поліщук не виключив, що територія Білорусі може використовуватися для здійснення аґресії проти України. "Я вважаю, що одним парканом-сіткою від Білорусі не відгородитися", – зазначив теперішній заступник міністра. "Не секрет, що від Білорусі до Києва добрих воєнних вісім годин ходи – і все, війська вже тут", – сказав також Поліщук.

 

"Хартія'97" у передмові до інтерв'ю вказала, що розмова відбулася ще до призначення Поліщука заступником міністра 23 жовтня.

 

Видання зняло інтерв'ю зі свого сайту після того, як заяви Поліщука почали масово тиражуватися в російських медіях. Згодом заступник міністра оборони визнав, що він сам прохав про знищення публікації. Про "Хартію'97" він відгукнувся як про "щирих прихильників України та полум’яних борців з тоталітаризмом", а навіть попросив у білоруських опозиціонерів пробачення за клопіт.

 

"По-перше, моя зустріч із «Хартыя'97» відбулася на початку вересня цього року, практично за два місяці до призначення на посаду заступника міністра. По-друге, я ділився своїми думками із білоруськими колегами як приватна особа та експерт недержавної організації, а не державний посадовець міністерства оборони. По-третє мій коментар було перекручено з метою маніпулювання суспільною думкою насамперед в Україні, й у спотвореному вигляді його почали «розганяти» на російських сайтах", – написав Поліщук на своїй сторінці у Facebook.

 

Він зазначив, що просив стерти інтерв'ю, "оскільки деякі позиції у ньому втратили актуальність на сьогодні". Поліщук висловив подив, що низка українських медій передрукували тези із цього інтерв'ю, не звернувшись до нього особисто.

 

Тимчасом Міністерство оборони України у своїй офіційній заяві поскаржилося на поширення спотвореної інформації про позицію МОУ. "Оборонне відомство України не формує політику під час перемовин у Мінську", – ідеться в заяві на офіційному сайті.

 

Міноборони трактує резонанс довкола старих заяв Поліщука провокацією, спрямованою на дискредитацію Міністерства оборони та Збройних сил України, зважаючи на те, що ретрансляцією цих тез масово займаються російські ресурси. На думку МОУ, скандал також покликаний зірвати "мінські домовленості".

 

28.10.2019