Міністр культури вирішив не карати хор Верьовки.

 

Міністр культури України Володимир Бородянський не збирається застосовувати до хору Верьовки покарань після пісні про підпал будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

 

Про це Бородянський сказав у інтерв'ю "Радіо Свобода".

 

"З мого боку – ні", – запевнив Бородянський.

 

 

"Я вважаю, що є речі, які перебувають у культурній площині. І не завжди в культурній площині повинне бути покарання – покарання в тому розумінні, як хтось вважає, що треба когось чогось позбавити і таке інше..." – пояснив Бородянський.

 

Міністр культури додав, що його вибачення перед Валерією Гонтаревою не свідчать про те, що він як начальник готується до вжиття якихось санкцій.

 

"Моє вибачення... Взагалі те, що я написав, я написав з точки зору мого розуміння моїх цінностей, коли я щось вважаю допустимим або не допустимим. Те, що відбулося, на мій погляд, недопустимо. Воно не смертельно, воно недопустимо. Я вважаю, що треба зробити висновки всім і більше так не робити", – резюмував Бородянський.

 

Коментуючи ідею заступниці міністра культури Ірини Подоляк про зміну фінансування колективів із народним українським репертуаром, Бородянський зазначив: "Ми повинні виробляти політику, яка стосується не тільки хору Верьовки, а взагалі управління державними коштами, державними витратами в сфері культури. Тому я проти того, щоб ми зараз конкретно говорили про хор Верьовки або про інший академічний хор, який ми підтримуємо. Це взагалі загальна державна політика. Не вибіркова", – зазначив очільник відомства.

 

Володимир Бородянський назвав образи Ігоря Коломойського у свій бік хамством.

 

"Ну, це хамство вищого ґатунку. Як я ставлюся до хамства? Погано. Але... ну є такі люди. Реакція Ігоря Валерійовича була як реакція невихованої людини", – резюмував міністр.

 

У випуску "Вечірнього кварталу" за 19 жовтня на телеканалі "1+1" гумористи разом з хором Верьовки фактично висміяли підпал будинку колишньої голови Національного банку України Валерії Гонтаревої.

 

Пані Гонтарева назвала подію "соромом", додавши, що у цивілізованому суспільстві неможливо уявити, щоб хтось насміхався над людським горем.

 

Український олігарх Ігор Коломойський, про якого у пародійній пісні теж неопосередковано згадували, прокоментував номер фразою "браво" і зазначив, що найдужче йому сподобалася фраза "Валерія думає на Валерича".

 

Генеральний директор – художній керівник Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Григорія Верьовки Зеновій Корінець визнав, що пісня – "некоректна".

 

Будинок колишньої голови Національного банку Валерії Гонтаревої згорів вночі на 17 вересня. Винуватців не знайдено.

 

Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки заснований майже вісім десятиліть тому і об’єднує в своєму складі близько півтори сотні професійних співаків. Колектив відзначений численними національними та міжнародними нагородами. Левова частина фінансування – державний бюджет.

 

28.10.2019