Аваков закликав американських конґресменів не оббріхувати "Азов".

 

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що вимога 40 конґресменів Сполучених Штатів Америки щодо внесення українського полку "Азов" до переліку терористичних організацій у США є брудною кампанією дискредитації.

 

Про це Аваков заявив на зустрічі з головою місії США Крістіною Квін, коментуючи офіційну позицію України щодо повідомлень довкола "Азову", повідомила прес-служба МВС.

 

 

Міністр підкреслив, що підрозділ спеціального призначення "Азов" військової частини #3057 Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України є законним регулярним підрозділом, а особовий склад зразково виконує службово-бойові завдання із захисту України.

 

"Ганебна інформаційна кампанія про начебто розповсюдження нацистської ідеології серед особового складу окремого загону спеціального призначення «Азов» військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об’єднання НГУ є навмисним намаганням дискредитувати підрозділ «Азов» та Національну гвардію України, перш за все, у свідомості міжнародних партнерів України, спровокувати кризу у відношеннях з нашими союзниками, послабити позицію нашої держави у світі", – заявив Аваков.

 

Міністр вважає, що причиною дискредитації "Азову" є бойова ефективність спецпідрозділу. Він сподівається, що США врахують арґументи української сторони. "Ми разом дамо відсіч цим брудним і підступним методам", – передбачає Аваков.

 

16 жовтня на сайті конгресмена від штату Нью-Йорк Макса Роуза з'явилося звернення за підписом 40 членів Палати представників США, в котрому американські парламентарі закликають держсекретаря США Майка Помпео внести полк "Азов" до списку іноземних терористичних організацій.

 

“Батальйон Азов” є відомою ультранаціоналістичною міліцейською організацією в Україні, яка відкрито запрошує неонацистів у свої ряди… У відносно короткій історії цієї групи ООН зафіксувала порушення прав людини та випадки тортур. Попри ці факти, згідно з даними ФБР, “Азов” рекрутує, радикалізує і тренує американських громадян протягом років”, – ідеться у зверненні, що його цитує "Голос Америки".

 

Також конґресмени говорять про зв’язок між “Азовом” і терористом, котрий влаштував стрілянину в місті Крайстчерч у Новій Зеландії у березні 2019 року. “В своєму маніфесті стрілець згадував, що тренувався разом з “Батальйоном Азов” в Україні та постійно носив символ, пов’язаний із ними. Обидва стрільці в містах Повей, Каліфорнія та Ель-Пасо, Техас, казали, що на них прямо вплинув теракт у Крайстчерч. Зв’язок між “Азовом” і терактами в Америці очевидний”, – стверджують конґресмени.

 

Крім “Азову”, конгресмени просять внести у список терористів праворадикальні органазації Nordic Resistance Movement ("Нордичний рух спротиву") зі Швеції та National Action ("Національна дія") з Великобританії.

 

25.10.2019