Прокуратура звільняє "слідчих Майдану"; Горбатюка не допущено до атестації.

 

Генеральна прокуратура України звільнила трьох слідчих управління спеціальних розслідувань, яке займається розслідуванням справ Майдану.

 

Про це повідомив прокурор департаменту Олексій Донський у коментарі "Громадському радіо".

 

 

З його слів, процедуру скорочення застосували до Юрія Безщасного, Андрія Дем’яненка та Віталія Тарасюка. Пан Тарасюк – заступник керівника управління Сергія Горбатюка.

 

Слідчих звільнили через те, що вони подали заяву на згоду про переатестацію у довільній формі, оскільки не погоджувалися з новою формою. Аби пройти атестацію, прокурорів зобов’язували підписати згоду на визнання будь-якої, навіть анонімної скарги без її офіційного підтвердження. "У цій згоді є пункт: «Погоджуюся з тим, що під час проведення співбесіди і затвердження рішення кадровою комісією може братися до уваги інформація, отримана від фізичних та юридичних осіб (в тому числі анонімно), яка не підлягає додатковому офіційному підтвердженню»", – повідомила журналістка Ірина Ромалійська.

 

Зі слів Донського, прокурори та слідчі наполягають на тому, щоб механізм переатестації прокурорів був прозорим.

 

У коментарі Hromadske Олексій Донський уточнив, що і він особисто, і Сергій Горбатюк теж відмовилися підписувати пропоновані форми – відтак їх обох не допустили до переатестації. 

 

"Для мене є категорично неприйнятним давати добровільну згоду на використання анонімної інформації без підтвердження при проходженні атестації. Якщо хтось вважає це законним, то нехай це робить, але навіщо вимагати добровільну згоду. На мою думку, це є незаконно", – зазначив Донський.

 

Він пояснив, що в законі, яким передбачена процедура атестації, немає вимоги, яка вказана у заяві. Донський додав, що зацікавлений у тому, щоб продовжити працювати у прокуратурі, і має намір пройти атестацію, але в порядку, визначеному законом.

 

Згідно з правками до законодавства, внесеними партією "Слуга народу", у випадку, якщо прокурор не подав заяви про атестацію затвердженого зразка, то можливим є його звільнення.

 

20.10.2019