Яременко ладен відмовитися називати Росію аґресором.

 

Голова парламентського комітету із закордонних справ Богдан Яременко ("Слуга народу") заявив про те, що представники правлячої коаліції готові відмовитися від риторики про Росію-аґресора задля досягнення компромісу з Москвою, а навіть толерувати послаблення санкцій. У разі ж відмови Росії від компромісу Яременко пропонує посилити антиросійські санкції.

 

 

Про це голова комітету написав на своїй сторінці у Facebook, коментуючи резонанс, котрий зчинився у російських медіях довкола "антиросійської риторики" депутатів "Слуги народу" у міжпарламентських організаціях – ПАРЄ, ОБСЄ, НАТО.

 

"Так, пониження градусу дискусії в міжнародних організаціях як компроміс з українського боку – цілком реалістичне рішення. Нам не складно рекомендувати українським делегаціям не вживати термін «збройна агресія РФ проти України» в документах і проєктах рішень. Зовсім нескладно. Як, зрештою, Росії не складно повернути Україні усіх полонених, затримані військові судна, виконати рішення міжнародного суду щодо скасування рішення про заборону діяльності Меджлісу та допустити на територію Криму постійну моніторингову місію ОБСЄ. Ми ж готові до компромісів", – зазначив Богдан Яременко. 

 

Голова "закордонного" комітету зауважив, що "теоретично, в ході складних переговорів сторони намагаються утримуватися від заяв, дій і поведінки, що загрожує переговорам". "Але ж це лише у разі, коли обидві сторони довіряють намірам одна одної домовитися", – наголосив Яременко.

 

Наразі депутат не помітив кроків, котрі би свідчили про волю Росії порозумітися. 

 

"Чи є у нас така впевненість щодо Росії? Чи віримо ми, що Росія готова до переговорів, прагне досягнути домовленості? Масштабність військових маневрів Росії і військові приготування примушують сумніватися в тому, що ця держава готується до миру. Аналіз ситуації на лінії розмежування на Донбасі примушує сумніватися, що військове командування Росії наказало своїм військам припинити агресивні дії проти Збройних сил України. Аналіз поведінки РФ в ПАРЄ, де Росія достатньо прямолінійно намагається протягнути визнання депутатів, обраних на окупованих територіях, примушує сумніватись, що РФ планує хоч якось знизити напругу дипломатичного протистояння з нашою державою", – оцінив Яременко.

 

На думку політика, найліпшим стимулом для того, щоб таки почати мирний процес – "це не понижувати, а посилювати дипломатичний тиск на РФ". При тім Яременко таки не виключає послаблення санкцій.

 

"Якщо наші міжнародні партнери прагнуть того самого, що і Президент Зеленський, – сповнених смислу мирних переговорів, то допомогти йому і Україні зараз можна саме активною дипломатією, яка, не відкидаючи можливості послаблення санкцій проти Росії за умов виконання нею низки передумов, все ж таки ґарантуватиме для РФ посилення тиску і санкцій в разі зриву мирних переговорів з Україною", – додав Яременко.

 

18.10.2019