Юнкер і Джонсон принципово домовилися щодо Brexit.

Угоду ще мають схвалити учасники саміту ЄУ в Брюсселі.

 

 

Перед самим початком саміту Європейської Унії Великій Британії та ЄУ вдалося досягнути прориву на перемовинах про порядок і умови Brexit. Про це в четвер, 17 жовтня, повідомив на своїй сторінці у мікроблозі Twitter президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. «Там, де є воля, є і угода, й ми її отримали! Це справедливий і збалансований договір для ЄУ і Об’єднаного Королівства і свідчення нашої прихильності пошуку рішень. Я рекомендую саміту Євроунії схвалити цей документ», – написав Юнкер.

 

Водночас повідомлення про досягнення принципової згоди між Лондоном та Брюсселем підтвердив і британський прем’єр Борис Джонсон. «Ми маємо чудову нову угоду, яка повертає нам контроль. Тепер парламент повинен проголосувати за Brexit в суботу, щоб ми могли перейти до інших пріоритетів, таких як вартість життя, NHS (Національна служба охорони здоров'я, – Z), насильницька злочинність і наша екологія», – написав керівник британського уряду на своїй сторінці у Twitter.

 

Голова делегації Євроунії на перемовинах щодо Brexit Мішель Барньє заявив, що важкі переговори принесли результат. «Пріоритет ЄУ і Британії – захистити мир, захистити стабільність на ірландському острові. Нам потрібно було знайти порозуміння щодо цих двох цілей. Перша – включити в угоду про Brexit законний і реально здійснюваний спосіб уникнути появи прикордонних постів між Ірландією і Північною Ірландією, зберегти загальноірландську господарку і захистити єдиний ринок ЄУ. Друга – для прем'єр-міністра Джонсона і Британії було надзвичайно важливо, щоб Північна Ірландія залишилася в рамках британського митного простору. І ми змогли знайти рішення», – процитувала Барньє телерадіокомпаня ВВС.

 

Повідомлення про досягнуту згоду підвищило шанси на те, що на саміті ЄУ, який відкрився 17 жовтня в Брюсселі, буде затверджений договір щодо виходу Великої Британії з ЄУ, а отже вдасться уникнути «жорсткого» Brexit.

 

Борис Джонсон неодноразово обіцяв вивести Об’єднане Королівство зі складу ЄУ 31 жовтня.

17.10.2019