Посли Британії, Німеччини і Канади критичні до проєкту судової реформи Зеленського.

 

Посли Канади, Великобританії, Німеччини та голова представництва Європейського Союзу покритикували проєкт закону про судову реформу авторства Володимира Зеленського і закликали українську владу врахувати критичні зауваження до проєкту №1008 перед голосуванням у Верховній Раді. 

 

 

Про це йдеться в листі від імені посла ЄС Матті Маасікаса, посла Великої Британії Мелінди Сіммонс, посла Канади Романа Ващука, директора ЄБРР в країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне та посла Німеччини Анки Фельдгузен, котрий надійшов до керівництва Верховної Ради перед голосуванням, а також до Офісу Президента та Кабінету Міністрів. Поза тим, доповідачка "Слуги народу" Ірина Венедіктова під час голосування за проєкт №1008 у Верховній Раді заявила про те, що західна спільнота підтримує ініціативу Зеленського.

 

"Ми також визнаємо, що проєкт закону був удосконалений під час підготовки до другого читання. Тим не менш, ми все ще турбуємося з приводу відповідності деяких елементів законопроєкту щодо незалежності суддів. Аналогічні занепокоєння нещодавно висловив також Генеральний секретар Ради Європи", – зазначили дипломати.

 

Західні партнери запропонували Голові ВР Дмитру Разумкову зустрітися, "щоб з’ясувати, чому деякі з наших питань щодо цього законопроєкту можуть мати великі ризики для реформи, яку запропонував уряд", а також обговорити "можливі альтернативні рішення", котрі дозволили би уникнути "деяких ускладнень". Посли також запропонували парламенту налагодити співпрацю з Венеційською комісією "для повного забезпечення відповідності закону нашим загальним цінностям".

 

У додатку до свого листа посли висловили занепокоєння скороченням чисельності Верховного Суду та планованим повторним відбором суддів. "Хоча це незалежне право кожної держави – змінювати кількість суддів, але такі рішення мають відповідати принципу забезпечення незалежного виконання суддею його повноважень. Будь-якому скороченню суддів Верховного Суду має передувати перегляд норм юрисдикції суду та укомплектування належним штатом судів нижчих інстанцій для забезпечення доступу до правосуддя та стабільності судової системи", – ідеться в листі, що його цитує видання "Судово-юридична газета".

 

Іноземні експерти також закликають реформувати Вищу раду правосуддя, перш ніж вона набуде впливу на майбутню Вищу кваліфікаційну комісію суддів.

 

Дипломати також турбуються за те, щоби громадськість та іноземні фахівці (долучені до кадрового наповнення суддівських структур згідно з досвідом конкурсів в Антикорупційний суд) мали дієві повноваження для контролю. "Вимоги щодо створення конкурсної комісії з відбору членів ВККС та Комісії з питань доброчесності та етики при ВРП, включаючи умови участі та залучення міжнародних експертів, повинні бути переглянуті для забезпечення їх ефективності", – закликали автори листа.

 

Напередодні українські експерти зі судової реформи розкритикували низку недоліків проєкту суддівської реформи. Зокрема, фахівець Центру політико-правових реформ Роман Куйбіда заявив, що проголований закон – "еклектика хороших і поганих речей".

 

На його думку, однією з переваг закону є пункт, котрий дозволить розпустити старий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів і сформувати нову ВККС. Згідно з положеннями закону, склад ВККС формуватиме комісія з трьох представників Ради суддів і трьох експертів-міжнародників.

 

Закон також дозволить покращити склад Вищої ради правосуддя завдяки механізму новоствореної Етичної комісії (до її складу ввійде троє членів ВРП і ще троє "міжнародників"), яка зможе звільняти чинних членів ради, а також перевіряти кандидатів. Ця етична комісія також буде дисциплінарним органом для суддів Верховного Суду.

 

Серед недоліків, згаданих Куйбідою, є скорочення приблизно вдвічі кількості суддів Верховного Суду "за неврегульованою законом процедурою". "Люди, які мають справи у Верховному Суді (приблизно 70 тисяч справ), постраждають від цього найбільше", – прокоментував експерт.

 

Роман Куйбіда також розкритикував, що оновлення ВККС і ВРП залишиться узалежненим від сумнозвсного Окружного адміністративного суду Києва. "Оскарженням результатів у цей суд і по всіх інстанціях можна внести хаос в цей процес", – передбачає Куйбіда.

 

На думку пана Романа, світова спільнота може неґативно поставитися до пропонованої редакції закону. "Зважаючи на значні мінуси, є ризики, що міжнародники не захочуть бути партнерами в імплементації закону, а боротьба з законом буде перенесена в Конституційний Суд і на міжнародний рівень", – зазначив він.

 

17.10.2019