Президент чекає ще п'ятьох днів "тиші" для відведення військ.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що на ділянках запланованого розведення сил на Донбасі, у Петрівському та Золотому, вже два дні дотримується режим тиші, а відтак наразі слід дочекатися 7-денного терміну локального перемир'я для початку розведення сил і військових засобів.

 

 

Таку заяву Зеленський виголосив у середу на пресконференції з президентом Латвії Егілсом Левітсом у Ризі, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"[Умова про] семиденний термін тиші – це не новина для України і всіх учасників тристоронньої групи в Мінську. Тому ми чекатимемо на сім днів "тиші". Для нас показником є ОБСЄ, яке має сказати, що так, сім днів не було обстрілів. На сьогодні я знаю, що два дні вже у нас "тиша". Будемо вірити, будемо чекати, що сім днів буде "тиша", і тоді ми можемо говорити про відведення [сил і засобів]", – сказав Зеленський.

 

Президент уточнив, що йдеться про два дні тиші на ділянках планованого розведення сил, а не вздовж усієї лінії фронту. При цім Володимир Зеленський згадав про вівторкові обстріли, внаслідок котрих загинуло двоє українських воїнів.

 

"У нас із вами страшна трагедія вчора – двоє загиблих. Я говорив саме про ділянки розведення: в Золотому і Петрівському не було два дні пострілів. А вчора ми, на жаль, втратили людей, одну жінку (ідеться про Ярославу Никоненко, – Z), дуже шкода. За день до цього я був саме в цьому місці. Це велика трагедія для всіх українців", – зазначив він.

 

Відповідаючи на запитання, чи може президент РФ Владімір Путін використати відсутність прогресу в розведенні сил як привід відкладати зустріч у "нормандському форматі", Зеленський сказав: "Чесно кажучи, я не знаю щодо президента Російської Федерації. Ми очікуємо, що не лише українська сторона дуже хоче, щоб врешті-решт був мир, перестали вбивати наших людей, українців. Я думаю, що таке бажання має бути з кожної сторони, тому ми чекаємо саме цього".

 

16.10.2019