У Львові урочисто складуть клятву вихованці ліцею ім. Героїв Крут.

 

Сьогодні, 14 жовтня, о 13:00 відбудеться складання урочистої клятви ліцеїстів Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут. Урочистості відбудуться на площі біля пам’ятника Тарасові Шевченку в центрі міста. Ліцею вручать новий прапор, авторами якого стала група істориків, що вивчає і розробляє військову символіку. Він нагадуватиме бойові прапори військових частин. Також уперше ліцеїсти презентуватимуть себе громадськості у військових парадних одностроях нового зразка.​ Про це інформує пресслужба ЛОДА.

 

Фото: ldl-gk.lviv.ua

 

Після складання урочистої клятви ліцеїстів на цій самій площі проведе показовий виступ Рота почесної варти Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. А відтак свій хист продемонструють учні школи бойового гопака «Шаблезуб». О 14:00 на площі біля пам’ятника Шевченку вони виконають бойовий гопак.

 

З нагоди Дня захисника України та 77-річчя створення УПА у Львові сьогодні відбуваються й інші урочисті та пам’ятні заходи.

 

Зокрема, заходи стартували о 09:00 – представники влади та громадськості поклали квіти до меморіалу невідомому вояку УПА, що поруч із Личаківським кладовищем.

 

Відтак на Личакові відбулося перепоховання останків двох воїнів УПА. На полі почесних поховань №86-А перепоховали Михайла Мочурад-Савура і Дмитра Онищака, які героїчно загинули у вересні 1951 року в селі Сороки Пустомитівського району. Це унікальна подія, адже не завжди дослідникам вдається ідентифікувати вояків Української повстанської армії. Останки загиблих ексгумувало в смт Щирець КЗ ЛОР «Доля» завдяки співпраці з організацією «"Меморіал" імені Василя Стуса» й ініціативі родичів.

 

 

Опісля учасники пам’ятних заходів вирушили на 67 та 76 поле на Личакові, де, зокрема, поховані борці за незалежність України: Герої АТО/ООС та Небесної сотні. Там присутні поклали квіти й запалили лампадки на могилах загиблих.

 

З нагоди Дня захисників України сьогодні організував День відкритих дверей комунальний заклад Львівської обласної ради «Будинок воїна». Із 14:30 там можна буде переглянути тематичні виставки.

 

До слова, сьогодні об 11:00 у храмі Святих верховних апостолів Петра і Павла УГКЦ відбулося Богослужіння за Україну та всіх її захисників. Такі самі Богослужіння відбуваються у храмах області впродовж усього дня 14 жовтня.

 

 

 

14.10.2019