Зеленський сприймає День захисника України 14 жовтня як національне свято.

 

Президент України Володимир Зеленський сприймає День захисника України, який відзначають 14 жовтня, як національне свято у країні.

 

Про це Зеленський сказав в Одесі на заходах з нагоди прийдешнього Дня захисника України, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Це свято об'єднує професійних військових, добровольців, медиків, волонтерів, активістів, журналістів, які працюють у зоні бойових дій. Без перебільшення, це наше національне свято. І всі, кого я назвав, наші справжні герої України, якщо дозволите, наші чарівники", – сказав Зеленський.

 

Президент зазначив, що з 2014 року всі перелічені ним люди щодня, ризикуючи власними життями, роблять Україні та її громадянам "найцінніші подарунки – це мирне небо в українських містах і селах, існування нашої держави, її суверенітету та незалежності". "За все це, на жаль, доводиться платити страшну та болісну ціну – це тисячі життів наших побратимів", – додав він.

 

Зеленський запевнив, що жодного скасування пільг для ветеранів бойових дій і українських військовослужбовців не буде. "Держава й надалі виконуватиме свої соціальні зобов'язання перед тими, кому вона зобов'язана своїм існуванням", – пообіцяв він.

 

День захисника України закладено Президентом України Петром Порошенком у 2014 році. Із 2015 року ця дата є державним святом і неробочим днем.

 

Мотивуючи вибір 14 жовтня, Петро Порошенко заявив: "В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!".

 

Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір дати 14 жовтня для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська на Покрову.

 

11.10.2019