Президент вважає, що протести послаблюють його переговорну позицію.

 

Президент України Володимир Зеленський вважає, що біля витоків протестів проти "формули Штайнмаєра" стоять його політичні опоненти. Зеленський ствердив, що помилкою експрезидента Петра Порошенка є його ілюзії про те, начебто він може бути лідером нового Майдану.

 

 

Про це Зеленський заявив під час прес-конференції в Києві у четвер, повідомляє аґенція УНІАН.

 

"Чому пан Порошенко проти розведення виступив? Він відчув, що "формула Штайнмаєра" – це ключик, і це йде, скажімо так, в одному кейсі, обговорюваному на вулицях, – "формула Штайнмаєра" і розведення. Тому що комунікаційно, я вважаю, що наші хлопці програли, ми дійсно недокомунікували з людьми, і це правда, і це помилка. Але в наших інших кроках, що захищають інтереси нашої країни, жодної помилки не було", – сказав Зеленський.

 

"Помилка Порошенка тільки в одному: що йому здається, що він може бути лідером іншого Майдану. І він готовий. Ви ж бачили заяву самого президента Штайнмаєра, і німецької сторони, і французької сторони, і в багатьох європейських засобах масової інформації – вони шоковані, тому що його риторика змінюється, як і змінився його статус. Але єдине, що він забуває, – що він вже не президент. Навіть не те що він забуває, я боюсь, що він в це не вірить. Я боюсь, що це на фізичному рівні є проблема", – скривився Зеленський. 

 

Президент підозрює, що Порошенко "трішечки підштовхує людей" і своїми медіями, і заявами.

 

Володимир Зеленський вважає, що акції "Ні капітуляції!" спрямовані на те, щоб послабити його позицію. "Я хочу бути не в розтяжку, а бути нормальним сильним президентом... А послабляти мене різними акціями не треба", – сказав голова держави.

 

Зеленський певен, що такими акціями хочуть "послабити підтримку суспільства саме Президента Зеленського – ось що зараз відбувається".

 

При цім голова держави запевняє, що його дії довкола Донбасу є ретельно обміркованими. "Якщо б поїхав хтось, і щось там говорили, і якийсь був на моєму місці ну просто дурачок, ну просто вар'ят (в ориґіналі – "з глузду з’їхавший", – Z), якщо б він там підписав: «Нам пофіг на Донбас» чи написав: «Нам пофіг на Маріуполь», ну такий був дурачок, – то ми б віддали його? Ми б там стояли і не віддавали свою землю і свою територію", – сказав Президент.

 

Коли Зеленського спитали, чи він має на увазі те, що позиції декотрих обласних рад виглядають на заколот, Президент сказав: "Я не хочу про це думати і вірити тій інформації, яку я отримую з інших джерел – безпекових і розвідних. Десь існують і ці випадки, але я вірю в наших людей".

 

Президент додав, що в "мінських угодах" є і таке, котре він навіть сам не годен собі дозволити, – і це, свариться Зеленський, "підписала людина, яка зараз ходить і каже: «ай-яй-яй»". Зеленський додав, що через такі рішення він зараз, як актор Ван Дам, перебуває "на шпагаті". "А мав би три ноги, то на три ноги мене б посадили", – бідкається він.

 

Зеленський запевнив, що наразі робить все, що має в своїх силах, а якщо стане перед дійсно важким питанням, то прийде радитися до суспільства: "А зараз, шановне суспільство, давайте сядемо всі разом на цей шпагат і разом будемо відповідати за кожне життя, яке ми зараз втрачаємо чи можемо потім втратити".

 

Президент бачить багато труднощів у цьому процесі. "Є кубик Рубика, який зараз перебуває в моїй голові і голові нашої команди. Ми намагаємося правильно діяти, щоб припинити війну", – сказав він.

 

Володимир Зеленський не вірить, що "формула Штайнмаєра" може спричинити до громадянської війни. "Я гадаю, що це не є правда, тому що в суспільстві є запит на припинення війни. Якщо підуть підігрівати це питання і далі, то може бути все що завгодно", – сказав він.

 

10.10.2019