Зеленський: Двостороння зустріч з Путіним мусить відбутися.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність проведення двосторонньої зустрічі з президентом Росії Владіміром Путіним. Водночас він визнав, що перспективу такої зустрічі не обговорюють і наразі ці питання вирішуватимуть в рамках "нормандського формату".

 

Про це Зеленський сказав на пресконференції у четвер у Києві, повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Зустрічатися ми можемо тільки у двох форматах: "нормандський формат" і зустріч моя пряма з президентом Росії. Про цю зустріч прямо ніхто не говорить, тому що всі проти... Ця зустріч має бути, якщо ми хочемо завершення війни. Ми наразі говоримо тільки про "нормандський формат". Поки що він такий, і я справді дуже вдячний нашим західним партнерам, що в нас він є хоча б, у нас є щось, і зараз усі готові до "нормандського формату", – сказав Зеленський.

 

Коментуючи перспективи скликання саміту "нормандської четвірки", Володимир Зеленський сказав, що він уже має пропозицію певних дат, утім, їх слід узгодити із Німеччиною та Францією. Також існують певні умови, котрих Україна мусить дотримати сама. 

 

"Дата сьогодні залежить і від нас із вами... І щодо дати хочу сказати, що, наприклад, учора я говорив із канцлером Анґелою Меркель, і ми порушували це питання, вони обговорюватимуть це з французькою стороною, не говоритиму, в який день, найближчим часом... А потім вони дату пропонуватимуть російській стороні", – сказав Зеленський.

 

Президент вважає, що скликати зустріч треба якомога швидше, адже щодня на Донбасі гинуть люди.

 

Згодом він уточнив, що українська "домашня робота" – це уможливлення процесу відведення сил біля Петрівського та Золотого. Зі слів Володимира Зеленського, зустріч "нормандської четвірки" навряд чи відбудеться, поки певні сили блокують лінію розмежування.

 

10.10.2019