Уряд звільнив голову Регуляторної служби після критики в бік міністра.

 

Кабінет Міністрів України звільнив Ксенію Ляпіну з посади голови Державної регуляторної служби.

 

Таке рішення уряд ухвалив на своєму засіданні у середу.

 

 

Напередодні Ксенія Ляпіна розкритикувала міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова через необачні висловлювання, котрих він припускався у своїх публічних виступах і тренінгах.

 

"Я б хотіла звернути увагу на те, що позиція міністра, як би ми там не говорили, – це завжди політична позиція. Якщо людина не готова до політичної діяльності, то ніякі знання і ніякі, вибачте мені, тренінгові "фішки" не допоможуть зробити його політиком, який виробляє політику. Це просто абсолютно різні шаблони. Але, на жаль, поки що я не бачу переходу з однієї категорії в іншу", – заявила Ляпіна, котру цитує "5-й канал".

 

Сам Милованов не заперечує, що відставка Ляпіної з посади голови ДРС пов'язана з її політичною позицією: на своїй сторінці у facebook міністр опублікував копію заголовка, в котрому цитувалася заява Ляпіної.

 

 

Милованов сказав, що має найглибшу повагу до Ксенії Ляпіної, котра "фактично створила науку і процес державного регулювання в Україні", втім додав, що Регуляторна служба потребує змін, бо "світ змінюється" і "змінюється підхід до економіки".

 

Ляпіна критикувала Милованова за його старий виступ, у котрому він обмовився, що не цікавився ані державними справами, ані Україною і взагалі не розбирався в економіці.

 

"Я б хотів, щоб ви розуміли, що я, в принципі, нічого не знаю. Я поїхав в 99-му році з України – писати докторську в аспірантурі в університеті Вісконсіна. І з тих пір я постійно повертаюся, але я повертався з особистих причин, тому що у мене дві сестри, племінники, тато – сім'я. І мене ніколи не цікавила особливо Україна. Мене цікавили там, не знаю, вітрильний спорт, мене цікавила сальса, наприклад, але мене не цікавили ніколи Україна, реформи, політика, економіка", – сказав Милованов. 

 

Дата цього виступу невідома. Джерелом поширення цього фрагменту стала одіозна соратниця Віктора Януковича Олена Лукаш.

 

Ксенія Ляпіна вважала, що такі зізнання Милованова підривають довіру до України інвесторів. "Я не знаю, коли цей ролик був записаний, але можу сказати, що те, що ми чуємо, це знову ж ось в серію підриву довіри. Ну як повинен реагувати інвестор або підприємець, який дивиться цей ролик? Ну це його просто лякає", – зауважила Ляпіна.

 

На прес-конференції у середу прем'єр-міністр Олексій Гончарук став на захист міністра економіки.

 

"Ця фраза, яка була нібито там проголошена Миловановим для того, щоб показати своє ставлення до України, такою не є насправді. Фраза була виголошена в контексті великої промови, зміст якої зовсім інший. Контекст завжди важливий, і вихопити пару слів з контексту для того, щоби дискредитувати людину, завжди можна", – цитує "Українська правда".

 

Гончарук, звертаючись, очевидно, до Олени Лукаш, сказав, що проти уряду діють сили, "які хочуть, щоб в Україні не відбулось ніколи ні земельної реформи, ні приватизації, щоби не припинялися корупційні схеми".

 

09.10.2019