Пристайко допускає, що Росія обдурить Україну з розведенням військ.

 

Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що при майбутньому відведенні військ на Донбасі фортифікаційні споруди не розбиратимуть на випадок, якщо виникне потреба повернутися на старі позиції.

 

 

Про це Пристайко сказав в інтерв'ю на телеканалі "Україна".

 

"Є військові начальники, які знають, як зробити так, щоб наші позиції були захищені, щоб були створені відповідні споруди. До речі, при відведенні військ не розбирають фортифікаційних споруд, які розміщені на теперішній позиції. Якраз в цьому є ідея – якщо наш ворог не відходить, ми завжди можемо повернутися", – зазначив Пристайко.

 

Попри це, голова МЗС залишається прибічником демілітаризації на фронтовій лінії. "Я хочу нагадати, що наш вибір з вами – це принести мир і уникнути загибелі наших хлопців. Для цього треба, щоб у тебе не стріляли і ти не стріляв", – сказав міністр.

 

Водночас, в іншому епізоді програми, розмірковуючи про підготовку процесу відведення сил, Пристайко обмовився також і про те, що РФ може ошукати українську сторону.

 

"Як зробити так, щоб при відведенні військ військовики не залишались на полі? Треба вже зараз готувати фортифікаційні споруди, щоб бойові підрозділи могли захистити нашу землю, якщо нас в черговий раз надурять. Як зробити так, щоб люди, які там залишились, продовжували отримувати пенсії та до них спокійно могли приїжджати близькі і рідні? А для цього потрібно відбудувати мости. Як зробити так, щоб коаліція, яка підтримує Україну, а саме німці, французи і весь світ, продовжували це робити? Як зробити так, щоб українська економіка піднялась до того стану, аби ми могли підтримати нашу армію та нагодувати її, і знали, що вона завжди стане перед ворогом? Це ті питання, які я допомагаю вирішити Президенту Зеленському", – сказав міністр закордонних справ України Вадим Пристайко.

 

Голова МЗС запевнив, що Україна має запасні плани дій.

 

"Специфіка моєї роботи така, що я не можу розголошувати все, але, повірте, в теперішнього уряду є і план А, і план Б. План А – про те, що ми робимо перші кроки для того, аби відбулась зустріч у нормандському форматі, на якій ми, за змогою, досягли тих домовленостей, які під тиском наших партнерів виконувала Росія. Якщо цей план не спрацьовує, ми повинні зробити так, аби через наш кордон, що зараз створився де-факто, а насправді це територія України (ідеться про лінію розмежування, – Z), не проходили терористи. Всі ці плани розроблені і запропоновані Президенту", – повідомив Пристайко.

 

07.10.2019