У «телефонній справі Трампа-Зеленського» з’явився другий інформатор.

Він готовий дати свідчення й уже був опитаний генеральним інспектором розвідслужби США.

 

 

Другий інформатор зв'язався з представниками внутрішньої наглядової структури американської національної розвідки. Він поділився «інформацією з перших рук», яка підтверджує відомості з доповідної записки першого інформатора про контакти президента Дональда Трампа з Україною. Про це повідомило радіо Voice of America з покликом на заяву адвоката, котрий репрезентує обох інформаторів.

 

В інтерв'ю програмі «Цього тижня» (This week) на телеканалі ABC News адвокат Марк Заїд (Mark Zaid) підтвердив, що другий чоловік, котрий також працює в розвідці, був опитаний генеральним інспектором. «Це не новий підхід, це частина невідкладного розслідування генерального інспектора», – повідомив Заїд.

 

Перший інформатор подав доповідну записку щодо телефонної розмови Трампа з Президентом України Володимиром Зеленським від 25 липня, під час якої президент США просив свого візаві розслідувати діяльність колишнього віцепрезидента демократа Джо Байдена.

 

За словами Заїда, кілька інших інформаторів зголосилися надати свідчення в зв'язку з першою доповідною запискою після того, як генеральний інспектор розвідувальної служби США Майкл Аткінсон (Michael Atkinson) дав свідчення Комітету Палати представників з розвідки кілька днів тому. Аткінсон – незалежний посадовець, котрий має стежити за дотриманням правил в своєму відомстві. Він визначає, чи є поважні підстави для того, аби розгляд скарги пішов далі.

 

Повідомлення про другого інформатора з'явилося після виникнення розбіжностей всередині Республіканської партії. Вони були спровоковані тим, що в п'ятницю, четвертого жовтня, американський президент відкрито й публічно закликав Пекін розслідувати діяльність сина Байдена, у якого є ділові зв'язки в Китаї. Сенатори-республіканці Мітт Ромні (Mitt Romney), Бен Сасс (Ben Sasse) і Сюзан Коллінз (Suzanne Collins) висловили тривогу з приводу того, що Трамп зв'язується з іншими країнами і просить їхньої допомогти в переобранні в 2020 році.

 

Липнева телефонна розмова зі Зеленським і доповідна записка інформатора спонукали спікера Палати представників Ненсі Пелосі 24 вересня розпочати процедуру імпічменту Трампа. Підставою було названо те, що дії президента «піддають ризику чесність виборів в США і загрожують національній безпеці».

07.10.2019