"Ближчі, ніж росіяни": Зеленський відбув переговори із Лукашенком.

 

Президент України Володимир Зеленський зустрівся у Житомирі з президентом Білорусі Аляксандром Лукашенком. Лідери держав у рамках Другого форуму регіонів обговорили перспективу залагодження конфлікту на Донбасі, а також розгортання двосторонньої співпраці.

 

Про це повідомила аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми обговорювали дуже багато питань, особливо дуже гостре питання припинення війни на Донбасі і повернення наших територій. І ви знаєте, я дійсно вважаю, що білоруси для нас – дуже теплі люди і дуже теплі відносини. І я тільки що подумав, до кого все ж таки – я в жодному разі не хочу нікого ділити, – але до кого ближчі білоруси – до росіян чи до українців? Знаєте, чому така ідея прийшла? Я вам відповім. Я зрозумів відповідь на це питання: будь ласка, відповідь у прізвищах поважних гостей з Білорусі", – сказав Зеленський, натякаючи на "-енко" свого колеги.

 

Лукашенка каже, що має за приємність підтримувати стосунки з Україною, однак підозрює, що інші країни світу не дозволяють двом державам приятелювати. 

 

"Хочу сказати вам чесно: що ближче і тісніше ми будемо з вами, що ріднішими будуть наші держави, що згуртованіші будемо ми, то більший спротив ми будемо відчувати. Ніхто і ніколи, навіть як би не заявляли політики довкола нас і у світі, не дозволять нам дуже сильно дружити. Тому що, на жаль, світ діє за принципом "розділяй і владарюй", – сказав Лукашенка.

 

"Ми добрі люди, ми нормальні люди. Ми не хочемо проти когось дружити. Ми не хочемо проти когось воювати. Ми маємо бути сильні", – додав він.

 

Володимир Зеленський запросив білоруських інвесторів до активної співпраці з Україною і висловив сподівання на збільшення товарообігу між країнами із 5 млрд доларів США до 6-8 млрд доларів.

 

З його слів, це завдання поставлене спільній міжурядовій комісії з торговельно-економічної співпраці, українська частина якої незабаром буде оновлена.

 

"Пріоритетом у наших торговельно-економічних відносинах є, в першу чергу, співпраця у паливно-енергетичному комплексі, інфраструктурні і транспортні проєкти, промислова та виробнича кооперація, а також взаємодія в аграрно-промисловому комплексі", – сказав Зеленський.

 

"Ми готові уважно вивчати пропозиції щодо активізації двостороннього співробітництва. Переконаний, що наша перша зустріч і особисте знайомство стануть великим кроком до зміцнення і розвитку давніх стосунків між державами... На сьогодні між областями, районами, містами наших країн діють 120 угод про співпрацю. Вони дозволять на постійній основі забезпечувати розвиток економічних, торгових, культурних, гуманітарних зв'язків", – підтвердив Лукашенка.

 

Президент Білорусі, зокрема, повідомив про готовність збільшити поставки в Україну нафтопродуктів.

 

"Україна – один із головних торгових партнерів Білорусі. Тільки за минулий рік ми збільшити товарообіг майже на чверть. Але це далеко не межа наших можливостей, спільна історія і сусідство зумовили пріоритети, в тому числі і в економічній сфері... Ми готові вести переговори про збільшення поставок нафтопродуктів для ваших підприємств. Вважаю, що в подальшому потрібно підтримувати спільні проєкти в цій галузі", – сказав Лукашенка.

 

04.10.2019