Яременко: Проєкт закону про "особливий статус" буде узгоджено з Росією.

 

Голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (фракція "Слуга народу") Богдан Яременко заявив, що підготовкою законопроєкту про особливий статус для окремих районів Донецької та Луганської областей займеться Верховна Рада, сприятиме процесові Офіс Президента, але сам проєкт буде узгодженою з Росією позицією.

 

Про це Яременко сказав у коментарі журналістам у кулуарах парламенту, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"Готувати буде Верховна Рада України. Немає жодних сумнівів, що оточення Президента, його радники, співробітники Офісу Президента будуть задіяні в цій роботі, оскільки вони є учасниками переговорів із РФ, є носіями знань про те, які умови окреслені, і з посередниками міжнародними, і Російською Федерацією як державою, яка може диктувати нам умови, оскільки її війська розміщуються на нашій території. Йдеться про консультаційні послуги, про надання пропозицій... Вирішальне слово – за Верховною Радою", – сказав Яременко.

 

Голова комітету пояснив, що все, що стосуватиметься статусу Донбасу, ухвалюватиме парламент. Водночас він виступив проти винесення закону на референдум. "Це буде не тільки рішення Верховної Ради, але це буде узгоджена з Росією позиція. І наші спроби винести це питання на референдум теоретично можуть бути сприйняті Росією як спроба України не виконувати свої зобов'язання, і це може зірвати мирні домовленості. Ми маємо враховувати і таку можливу реакцію Росії", – зазначив нардеп (раніше Яременко висловлював думку, що проведення всеукраїнського референдуму, зокрема з питань проведення місцевих виборів на території окремих районів Донецької та Луганської областей, може поставити під загрозу мир).

 

Напередодні Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що підготовка законопроєкту про "особливий статус" буде публічною, і в тексті не буде "зради".

 

"Ми напишемо його разом – у співпраці та публічному обговоренні з усім українським суспільством. Не перетнувши жодної «червоної лінії»", – пообіцяв Зеленський.

 

04.10.2019