На Банковій два вечори поспіль збираються протести проти поступок росіянам.

 

Кілька тисяч учасників акції протесту під Офісом Президента висловили незгоду з реалізацією так званої “формули Штайнмаєра”, яку у вівторок було погоджено Україною.

 

Про це повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

Акція “Ні капітуляції” почалась на майдані Незалежності. Там учасники мітингу зачитали п'ять вимог до української влади: заборонити будь-який особливий правовий режим, що обмежує суверенітет України чи дію загальнонаціонального законодавства на окремих її територіях; заборонити звільнення від відповідальності членів незаконних збройних формувань, які чинили важкі злочини на території України, і заборонити обиратися та бути обраними в органи влади усім членам незаконних збройних формувань чи колабораціоністських адміністрацій; заборонити добровільну передачу під контроль незаконних збройних формувань, іноземних військ чи невстановлених бойовиків будь-яких населених пунктів на території України; заборонити утворення чи існування будь-яких недержавних чи регіональних збройних формувань на території України; заборонити визнання виборів будь-якого формату на території країни, яка не перебуває під військовим чи адміністративним контролем України.

 

Після виголошення вимог мітингарі пішли до Офісу Президента.

 

Президент Володимир Зеленський 1 жовтня заявив, що Україна погодила текст "формули Штайнмаєра". З його слів, вона передбачає схвалення в Україні тимчасового закону про особливий статус Донбасу, який стане постійним за умови, якщо ОБСЄ визнає місцеві вибори на цих територіях демократичними.

 

Водночас низка українських партій, активісти та громадські діячі виступили з різкою критикою можливості підписання цієї "формули Штайнмаєра". Вони вважають, що спочатку має бути виконана безпекова частина "мінських угод" – виведення військ і контроль над кордоном мають передувати виборам і обговоренню статусу Донбасу.

 

Низка обласних рад у різних регіонах України підготували заяви про недопущення капітуляції, яку вбачають у реалізації “формули Штайнмаєра”.

 

Мітинги протесту проти реалізації “формули Штайнмаєра” сьогодні відбулися і в інших містах України: Львові, Вінниці, Івано-Франківську, Краматорську, Харкові, Маріуполі тощо.

 

03.10.2019