Зеленський ґарантував депутатам, що не перейде "червоних ліній" із "Мінськом".

 

Президент України Володимир Зеленський під час зустрічей із керівниками фракцій у Верховній Раді окреслив "червоні лінії", котрі пообіцяв не перетинати на шляху досягнення миру на Донбасі.

 

Про це заявив під час виступу з трибуни ВР голова комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

 

"Ми хочемо переговорів [у "нормандському форматі"], але для того, щоб вони почалися, Україна теж має свої передумови, вони чітко заявлені Президентом Зеленським. Ми почали обмін полоненими і наполягатимемо на його продовженні. Ми повинні розвести війська та відвести їх від лінії зіткнення, щоб встановити чітке стале перемир'я і припинення вогню, щоб не гинули наші військовослужбовці. Так, ми повинні отримати контроль над територіями, на яких будуть відбуватися вибори до органів місцевої влади. Всі ці "червоні лінії" чітко окреслені Президентом України Володимиром Зеленським неодноразово і публічно, і сьогодні на зустрічі з керівниками депутатських фракцій у Верховній Раді і з фракцією партії "Слуга народу"", – сказав Яременко.

 

Голова зовнішньополітичного комітету наголосив, що саме ці "червоні лінії" депутати від партії "Слуга народу" будуть відстоювати, коли справа дійде до опрацювання закону "Про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

 

Зі слів Яременка, закон у нинішній редакції його особисто не влаштовує, тому що в ньому є положення про безумовну амністію бойовиків, про місцеву міліцію тощо.

 

"Це все те, що я не хочу, щоб було на моїй землі, і цього не хоче наша фракція, цього не хоче Президент Зеленський. Українська дипломатія працює, щоб встановити мир, який не дається простою ціною. Російські танки стоять у нас на Донбасі і в Криму. Росія може нав'язувати нам свою волю, але вона ніколи не примусить нас переступити через "червоні лінії", про які я сказав", – резюмував дипломат.

 

Зустріч керівників фракцій зі Зеленським відбулася вранці, перед початком пленарного засідання. Через цю розмову саме засідання розпочалося із годинним запізненням.

 

Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко заявила, що, "безумовно, це важлива розмова", але "недостатня для зняття всіх питань".

 

На її думку, Зеленський щиро прагне миру, але так само "щиро і дещо наївно вірить, що йому вдасться переграти Путіна". "Ми ж бачимо в цих кремлівських формулах пастки для України. Ми відверто говорили про це на зустрічі", – написала Геращенко у Facebook.

 

 

Геращенко нагадала, що попередня влада не підписувала жодних "формул Штайнмаєра" і відстоювала позицію, що виборів на Донбасі без сталого режиму тиші, виведення російських військ і техніки не може бути засадничо.

 

Зі слів Геращенко, зустріч голів фракцій із Президентом тривала приблизно 40 хвилин.

 

Голова фракції "Голос" Сергій Рахманін заявив, що три парламентські сили – "Голос", "ЄС" і "Батьківщина" – погодили спільну позицію і пропонують Президенту безпосередньо донести до депутатського корпусу і до громадськості свою позицію щодо подальшої деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей.

 

На зустрічі з представниками парламентських фракцій Президент був дуже нервовий, але переконував, "що все буде добре, він все розрулить і парламент може розслабитися", пише видання "Українська правда", покликаючись на власні джерела.

 

"Зеленський говорив, що все буде добре. Ніяких виборів без контролю територій", – сказав співрозмовник "УП".

 

Голови фракцій пропонували Зеленському прийти у сесійну залу і повторити це все з трибуни Верховної Ради, але Зеленський відмовився: сказав, що це вже зайве, тому що він публічно виступив напередодні і "все пояснив".

 

02.10.2019