У Києві відбулися протести через "формулу Штайнмаєра".

 

У вівторок увечері, після повідомлення про погодження Україною “формули Штайнмаєра”, на майдані Незалежності в Києві зібралася акція протесту. Мітингували близько півтисячі людей – представники правих партій, “Європейської солідарності”, “Голосу”, “Демократичної сокири”, громадські організації, ветерани АТО і ООС, волонтери, пересічні активісти.

 

Про це повідомляє видання "Новинарня".

 

 

 

На спотанному мітингу виступали нардепи від “ЄС” Ахтем Чийгоз, Володимир Ар’єв, Софія Федина.

 

Учасниками акції, зокрема, були голова фракції “Голос” у ВР Сергій Рахманін, народний депутат від “ЄС”, колишній командувач ДШВ й АТО на Донбасі Михайло Забродський.

 

Вимогою мітингарів було не допустити капітуляцію перед Росією та здачу українських інтересів.

 

“Люди самі виходять, я теж сам прийшов, тому що боротися за Крим неможливо без сильної, стійкої, впевненої України”, – зазначив народний депутат, один із лідерів кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

 

З його слів, єдиною “формулою”, яка повинна бути на всіх без винятку переговорах, має бути “жорстке відстоювання захисту інтересів України, щоб Росія забралась із наших окупованих територій”.

 

Деякі учасники цього зібрання заявляли, зокрема, про потребу відставки або імпічменту Президента Володимира Зеленського і принесли на Майдан ялинку – нагадуваня про “йолку”, що стала символом Євромайдану 2013–2014 років.

 

 

Акція відбулася мирно, за винятком ситуації, коли невідомі молодики зайняли сходи на підході до стели Незалежності, заблокувавши таким чином поміст для виступів, передає “Укрінформ”.

 

На прохання учасників акції звільнити прохід молоді чоловіки не реагували, тож виступи відбувалися безпосередньо на сходах.

 

Ще одна акція відбулася на вулиці Банковій. Там, під Офісом Президента, зібралися праворадикальні й націоналістичні сили, зокрема “Національний корпус”, “Національні дружини” і ВО “Свобода”. Вони палили фаєри і тримали великий транспарант із написом “Ні капітуляції!”.

 

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію”. “Сьогодні відбулося те, що Черчилль називав "Спочатку ми отримаємо ганьбу, а згодом і війну". Ми, патріоти, ветерани оголошуємо безстрокову акцію. Ми звертаємося до всіх українців виходити сьогодні на Банкову…” – цитує Білецького “Українська правда”.

 

Представник ВО “Свобода”, голова партійної фракції у Київраді Юрій Сиротюк оголосив про “державну зраду” з боку Президента Зеленського.

 

“Президент підтвердив підписання формули Штайнмаєра. Це факт державної зради… Уряд аврально вніс законопроєкт про розпродаж з молотка української землі – і це теж продовження формули зради, бо ту землю, яку не здали на сході російським окупантам, продадуть на решті територій. Тому ми вийшли на Банкову вже”, – сказав Сиротюк.

 

На Банкову прийшло кілька сотень націоналістів, вони вигукували: “Ні капітуляції!” Промовці наголошували, що акція носить попереджувальний характер, наступні акції будуть влаштовані з 2 жовтня.

 

Акції протесту проти погодження владою України “формули Штайнмаєра” 1 жовтня відбулися також у Харкові, Львові та Запоріжжі.

 

У Львові на протест вийшли представники “Нацкорпусу”. Учасники львівської акції також пікетували обласне управління СБУ.

 

Спільнота “Євромайдан Львів” повідомила про відновлення діяльності Комітету Майдану Львівщини.

 

02.10.2019