Трампове pressure і push Зеленського: президенти обмінялися враженнями про зустріч.

 

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп користується відповіддю Володимира Зеленського, аби відкинути звинувачення з боку своїх опонентів у здійсненні тиску на Президента України.

 

Під час підсумкової прес-конференції у Нью-Йорку Трамп заявив, що таки не тиснув на Зеленського у питанні розслідування справи Байдена-молодшого, повідомляє "Голос Америки".

 

 

"Преса ставила питання Президенту України. Він сказав – ніякого тиску... Я використовую слово "тиск" (pressure), здається, він використав слово "поштовх" (push). Але я думаю, він мав на увазі "тиск", втім, це те саме... Ніякого поштовху, ніякого тиску, нічого. Це все брехня. Це все велика брехня", – заявив президент.

 

"Послухайте цей дзвінок. Він був ідеальним. Я цього не робив, не було ніякої вимоги «послуги за послугу». А у Байдена була", – ствердив Трамп.

 

Президент очікує, що тепер мусять відкритися Джо Байден та його син Гантер.

 

"Я наполягаю на відкритості з боку Джо Байдена та його сина Гантера щодо мільйонів доларів, які були швидко та легко зароблені в Україні та Китаї. Мільйони доларів, мільйони доларів, зароблені дуже швидко, коли він був віцепрезидентом. Я думаю, що вони мають бути відкритими у цьому питанні. Я проінформував про це лідера. Також я вимагаю відкритості від демократів, які поїхали до України та спробували примусити нового Президента, який, я визнаю, є видатною людиною, я щойно з ним зустрівся. Я думаю, він буде видатним. Його обрали через його обіцянку подолати корупцію. Він хоче покінчити з корупцією в Україні. Я думаю, це чудово. Однак вони поїхали туди, вони хотіли примусити нового Президента зробити те, що вони хотіли, у формі політичної погрози. Вони пригрозили йому, якщо він не зробить певних речей. В цьому вони звинувачують мене, але я цього не робив", – сказав Трамп.

 

Натомість Президент України Володимир Зеленський під час спілкування з журналістами сказав, що на нього ніхто не може тиснути і насправді він дбає про те, щоб залишатися незалежним від спроб втягнути себе в чужі інтереси.

 

"Незалежність – дуже важливий аргумент для кожної демократичної країни. Я не хочу, щоб будь-яка моя відповідь була спрямована на те, щоб нас з вами залучили в вибори іншої країни, у будь-який результат, будь-яку перемогу чи поразку", – цитує "Укрінформ".

 

Президент не має наміру втручатися у вибори іншої країни. "Тому я сказав: на мене ніхто тиснути не може і ніхто тиснути не буде", – додав Зеленський.

 

Голова держави сказав, що не відчуває докорів через оприлюднення стенограми своєї розмови з Дональдом Трампом.

 

"Кожна людина може говорити те, що вона хоче. Будь ласка. Я відкритий. Ну, опублікували цей лист, ну, будь ласка. Хоч всі дзвінки", – сказав Президент.

 

Водночас Зеленський зізнався в тому, що в нього не просили дозволу на оприлюднення розмови, а іноді, зазначив Президент, це важливо. "Хоча особисто я гадаю, що іноді такі дзвінки між двома президентами незалежних країн не повинні публікувати. Тому що іноді, ви знаєте, є геополітика, є якісь плани, таке інше. Але я не боюся цього, ви бачили", – зазначив Зеленський.

 

Він додав, що не знає юридичних нюансів, чи мав він надавати письмовий дозвіл на публікацію. "Ми з вами всі читали, що вони хочуть опублікувати. Я просто думав, що вони опублікують свою частину", – сказав Президент.

 

Що ж до своїх критичних висловлювань у бік Європейського Союзу, відображених у стенограмі, то Володимир Зеленський закликав ураховувати контекст – розмова з президентом США відбувалася у складний момент, коли Росію повернули до ПАРЄ, а санкції не зупинили "Північного потоку – 2".

 

“Я вам кажу дуже чесно. Я за кожне своє слово відповідаю. Я багато разів дякував і продовжую дякувати. Зараз на зустрічі з президентом Трампом я сказав це також. Я вдячний за будь-яку допомогу для України, зокрема і від наших європейських лідерів. Від пані Меркель, від пана Макрона, і від багатьох інших... Я говорив про це (ПАРЄ і Nord Stream, – Z) з усіма лідерами – тими, про яких йшлося у цій розмові, та іншими – і багато з них казали: “Ми розуміємо, але у цих питаннях буде так”, – виправдовується Зеленський.

 

“Моє бачення, “Північний потік – 2” – це таке собі поступове зняття санкцій. Це моє особисте бачення, і я його відверто кажу. А за все інше ми дійсно дякуємо. Дуже велику допомогу для нас роблять країни Європейського Союзу”, – резюмував Президент.

 

26.09.2019