"Ніхто на мене не тиснув": Зеленський відбув переговори з Трампом.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив, що президент США Дональд Трамп не тиснув на нього під час телефонної розмови, яка відбулась 25 липня, стосовно розслідування, в якому фігурує син колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена Гантер.

 

Про це Зеленський сказав на початку зустрічі з президентом США Дональдом Трампом на полях 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН в Нью-Йорку, повдіомила аґенція УНІАН.

 

 

Відповідаючи на запитання, чи відчував він тиск під час розмови з Трампом, Зеленський сказав, що не має наміру пхатися до внутрішніх справ США. "Я думаю, що ви все прочитали (читайте переклад стенограми переговорів на сайті Z), я думаю, ви прочитали текст. Я прошу пробачення, але я не хочу брати участь у демократичних відкритих виборах в США", – сказав Зеленський.

 

"Ви чули, я вважаю, хорошу телефонну розмову, яка була нормальною. Ми говорили про багато речей. Я думаю, що ви це прочитали… Ніхто на мене не тиснув", – підкреслив Президент.

 

Президент України заявив, що він не мав розмови із новим Генеральним прокурором України Русланом Рябошапкою з приводу цього скандалу і не переказував йому ніяких вказівок.

 

"Я нікому не телефонував – ні новому Генеральному прокурору, я не просив його, я не тиснув на нього", – зазначив голова Української держави.

 

"Я нікому нічого не винен... Я сказав, що ми готові розслідувати. Україна – незалежна країна, ви самі знаєте, що у нас новий [Генеральний прокурор] Руслан Рябошапка – дуже гарна, чесна людина, "західняк", з освітою, із західним досвідом. Чи буде він розглядати? Він повинен розглядати будь-які справи, які тут можуть бути обіцянки?" – додав Зеленський.

 

"У нас є багато дійсно дуже важливих питань – ви знаєте, це справи, які дуже важливі для кожного українця, – це Іловайськ, це Майдан, це корупція, про яку говорив президент Трамп", – завершив Президент України.

 

Сам Дональд Трамп ствердив, що його цікавить лише викорінення корупції в Україні. "Зупиніть корупцію в Україні, тому що це дійсно зробить вас великими", – сказав Трамп, висловивши переконання, що це стане значним досягненням не лише персонально для Зеленського, а й для країни.

 

 

У Трампа запитали, чи хоче він, аби Зеленський доклав більше зусиль у розслідуванні стосовно сина колишнього віцепрезидента США Гантера Байдена. "Ні, я хочу, щоб він зробив усе, що зможе, і це не була його провина, його тоді не було... Але усе, що він може зробити з точки зору корупції, оскільки корупція величезна", – сказав Трамп. Принагідно президент США звинуватив сина Байдена у корупції, оскільки той уникає відповідальності, отримавши мільйони доларів в Україні.

 

Трамп додав, що, на його думку, Зеленського обрали Президентом України в першу чергу через потребу зупинення корупції. На думку президента США, якщо Зеленський поборе корупцію, він зробить "велику послугу усьому світу". Окремо Трамп сказав, що під час телефонної розмови з Президентом України у липні не тиснув на Зеленського з метою проведення розслідування щодо Байдена.

 

Володимир Зеленський, зі свого боку, сказав, що трактує корупцію як одну з найбільших проблем України, поруч із війною.

 

"Ми маємо дві війни в Україні. Перша – це корупція, з якою ми боротимемося, ні ми будемо переможцями у цьому бою. Моїм пріоритетом є зупинити війну на Донбасі та повернути наші території – Крим, Донецьк, Луганськ", – заявив голова держави.

 

"Нам не потрібна допомога, нам потрібна підтримка", – підкреслив Зеленський.

 

"Я розумію, що тільки разом з США і ЄС ми можемо зупинити війну", – підсумував Президент України.
 

Натомість Дональд Трамп вірить у здатність Зеленського напряму домовитися з Владіміром Путіним.

 

"Я насправді вірю, що президент Путін хотів би щось зробити. Я дійсно сподіваюся, що ви і президент Путін зустрінетеся і зможете вирішити вашу проблему. Це буде надзвичайним досягненням, і я знаю, що ви намагаєтеся зробити це", – заявив голова Білого дому.

 

26.09.2019