Білий дім опублікував стенограму розмови Трампа зі Зеленським.

 

Білий дім у середу оприлюднив текст телефонної розмови між президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом і Президентом України Володимиром Зеленським, котра відбулася 25 липня. Під час розмови Трамп дійсно кілька разів називав прізвище Джозефа Байдена. Президент США пропонував Зеленському розібратися в ситуації й комунікувати з Рудольфом Джуліані.

 

Стенограму опубліковано на сайті Білого дому. На сторінці Z є повний переклад цієї розмови.

 

 

Прізвище Байдена згадується в контексті, що він буцімто залагодив проблеми з розслідуванням кримінальної справи в Україні щодо компанії Burisma, менеджером котрої був син ексвіцепрезидента США.

 

"Інша річ, є багато розмов про сина Байдена, що Байден закрив розслідування, і багато людей хочуть розібратися в цьому, тому все, що ви можете зробити з генеральним прокурором, було би прекрасно. Байден ходив всюди і  хвалився, що він закрив справу, так що, якщо можете, гляньте на це... Для мене це звучить жахливо", – сказав Трамп.

 

Президент США вважає, що саме з розслідуванням справи щодо Burisma пов'язана відставка ексгенпрокурора Віктора Шокіна. 

 

"Я чув, що у вас був прокурор, який був дуже добрим, і його зняли, і це дійсно несправедливо. Багато хто говорить про те, як вони зняли вашого дуже доброго прокурора, і ви поставили дуже поганих людей", – сказав Трамп.

 

Загалом, приблизно пів розмови між Трампом і Зеленським стосувалося скандалів, котрі спалахнули довкола Дональда Трампа і мали український контекст.

 

Тиск не тиск, а Трамп каже: "Я хотів би, щоб ви зробили нам послугу, хоча би тому, що наша країна пройшла багато через  що, і Україна про це багато знає. Я б хотів, щоб ви з'ясували, що сталося з усією цією ситуацією з Україною, як кажуть Crowdstrike... Я думаю, у вас є один з ваших багатих... Сервер, кажуть, в Україні є. Є багато речей, які сталися, вся ця ситуація. Я думаю, що ви оточуєте себе одними і тими ж людьми. Я би хотів, щоб генпрокурор подзвонив вам або вашим людям, і я би хотів, щоб ви докопалися до суті. Як ви бачили вчора, вся ця нісенітниця закінчилася дуже поганим виступом людини на ім'я Роберт Мюллер, некомпетентним виступом, але, кажуть, багато чого почалося з України. Все, що ви можете зробити, дуже важливо, щоб ви зробили це, якщо це можливо", – сказав президент США.

 

Дональд Трамп сказав, що Зеленському слід підтримати контакт із Рудольфом Джуліані та генеральним прокурором США щодо цих справ.

 

"Я попрошу пана Джуліані зателефонувати вам, і я теж подзвоню. Зателефонуйте генеральному прокурору Барру, і ми докопаємося до суті", – переконував Трамп.

 

25.09.2019