Суд скасував примусові вакації британського парламенту.

 Водночас прем’єр-міністрові було закинуто зловживання владою.

 

 

Верховний суд Великої Британії у вівторок, 24 вересня, визнав незаконним рішення прем'єр-міністра Бориса Джонсона про примусові канікули для британського парламенту. Всі 11 суддів одностайно постановили, що уряд не надав достатніх підстав для такого заходу. «Рішення Бориса Джонсона без акцептабельної причини позбавляє парламент можливості виконувати свою роботу як законодавчому органу, а також органу, який контролює дії виконавчої влади», – йдеться в рішенні суду, яке цитує телерадіокомпанія ВВС.

 

Британські політики і коментатори одностайно називають це рішення Верховного суду найпотужнішим ударом по Джонсону. А представники опозиції зразу ж заявили, що прем'єр-міністр в такій ситуації не може не подати у відставку.

 

Проте Борис Джонсон негайно заявив, що не має наміру подавати до демісії. «Звичайно, ми виконаємо це рішення, хоча мушу зауважити, що рішуче з ним не згоден. Але ми повинні продовжувати працювати і здійснимо Brexit 31 жовтня», – запевнив британський прем’єр.

 

П'ятитижневі примусові канікули розпочалися 10 вересня і супроводжувалися гучними протестами в лавах депутатів. Наступна сесія парламенту запланована щойно на 14 жовтня.

24.09.2019