Львівська облрада вимагає звільнення Василя Віконського.


За перевищення службових повноважень працівників підрозділів «ТОР» ГУ Нацполіції у Львівській області звільнити із займаної посади начальника Національної поліції у Львівській області Василя Віконського вимагають депутати Львівської облради. Відповідне звернення до Президента України, голови ВРУ, прем’єр-міністра, Генпрокурора, міністра внутрішніх справ, директора ДБР, голови ЛОДА та голови ЛОР депутати ухвалили сьогодні, 24 вересня, під час позачергової сесії, — інформує "Депо.Львів".

 

 

У зверненні депутати зазначили, що обурені «фактом силового розгону акції мирного протесту ветеранів АТО/ООС та мешканців 12-тисячного шахтарського міста Соснівка через блокування ними перевезень вугілля російського походження на підприємство регіону».

 

«Ми переконані, що дії працівників правоохоронних органів стосовно затриманих учасників мирної акції є протизаконними та такими, що порушують Конституцію України та її закони. Застерігаємо, що будь-яка поява на території міста Соснівка осіб у спецодязі без розпізнавальних знаків буде розцінюватися нами та соснівчанами як провокація!» – наголосили депутати Львівщини.

 

Відтак депутати оприлюднили такі вимоги:

 

«1. За перевищення службових повноважень працівників підрозділів "ТОР" ГУ НП у Львівській області звільнити із займаної посади начальника Національної поліції у Львівській області Василя Віконського та засудити протидії щодо громадян України, зокрема мешканців міста Соснівка та учасників АТО/ООС, за забезпечення нормального функціонування шахт України.

 

2. Припинити будь-які провадження стосовно затриманих осіб та переслідування їх у майбутньому, гарантувати безпеку та охорону учасникам АТО/ООС та мешканцям м. Соснівка Львівської області».

 

Зазначимо, кількома годинами раніше депутати ЛОР ухвалили «м’якше» звернення, в якому закликали «провести службове розслідування за фактом перевищення службових повноважень працівниками правоохоронних органів, встановити винних та притягнути їх до відповідальності, а також на час розслідування відсторонити від займаної посади начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області – начальника кримінальної поліції Василя Віконського».

 

Проте після цього трибуну облради заблокували громадські активісти на чолі з керівником ГО «Рабів до Раю не пускають» Іваном Спринським, які були незадоволені таким зверненням і вимагали повернутися до питання про ініціювання відставки Віконського. Після перерви й консультацій депутати ухвалили жорсткіше звернення, відтак роботу сесії було розблоковано.

 

Зазначимо, вагони, завантажені російським вугіллям, на залізничній станції Сілець-Завонє у Соснівці зауважили ще на початку вересня. Відтоді їх блокували небайдужі громадяни, протестуючи проти торгівлі з країною-окупантом. 21 вересня 2019 року Національна поліція розігнала учасників блокади. Під час розгону до мирних протестувальників, серед яких були волонтери, учасники АТО, шахтарі та місцеві мешканці, правоохоронці неправомірно застосували силу, – повідомляли у Штабі блокади торгівлі з окупантами.

 

 

Натомість у ГУ Нацполіції Львівщини стверджують, що вранці 21 вересня в Сокальське відділення поліції надійшла заява від керівництва одного з вугільних підприємств району про те, що в селі Сілець на залізничній колії станції «Соснівка» невідомі особи здійснюють блокування вагонів, завантажених вугіллям, чим завдають суттєвої фінансової шкоди підприємству. Було відкрито кримінальне провадження за ч.  2 ст.  279 (блокування транспортних комунікацій, а також захоплення транспортного підприємства) КК України. Санкція статті передбачає від двох до п'яти років позбавлення волі.

 

У  поліції кажуть, що блокувальники не реагували на законні вимоги правоохоронців і чинили спротив, тому поліцейські мусили застосувати заходи поліцейського примусу. Правоохоронці затримали 28 осіб, їх доставили до відділку поліції, встановили їхні особисті дані, склали протоколи про адміністративні правопорушення, а відтак відпустили. Під час заходів з розблокування руху учасники акції блокування завдали тілесних ушкоджень вісьмом правоохоронцям.

 

24.09.2019