"Слуга народу" готова зректися вступу в НАТО, щоб не конфліктувати з РФ.

 

Народна депутатка від партії "Слуга народу" Ірина Верещук стверджує, що Україні слід відмовитися від публічного декларування намірів вступити до НАТО, бо, вважає, українців там наразі ніхто не чекає, а до того ж це посилює конфлікт із Росією.

 

Про це Верещук сказала в інтерв'ю телеканалу "112-Україна", котрий належить до медіа-холдингу Віктора Медведчука. 

 

 

 

"Якщо з безпековою компонентою ще більш-менш ми розуміємо, які стандарти НАТО, як саме треба трансформуватися, ми маємо стратегічні пріоритети, маємо оперативні напрями роботи, що потрібно змінити, то політична компонента залишається відкритою. Ми говоримо і часто наражаємо себе на критику, але ми мусимо говорити людям правду: нас не чекають у НАТО", – заявила депутатка.

 

Верещук має враження, що євроатлантична риторика України дуже злить Росію.

 

"Я далека від думки, що РФ хоча б колись нам "дозволить" – якщо таке слово можна застосувати до суверенної незалежної держави – вступити до НАТО. Має змінитися парадигма. Має змінитися, напевно, саме НАТО, аби дозволити вступити Україні, незважаючи на думку Росії. Як цю дилему вирішити? Як зробити? Я завжди була прихильником Фінляндії, яка пояснює, чому вони не вступають до НАТО. Вони можуть собі це дозволити інституційно: в них є прекрасні програми, які діють з НАТО, вони, напевно, глибше інтегровані в НАТО, ніж деякі країни НАТО, наприклад, Угорщина чи Австрія, – але вони кажуть: ми навіть до конституції цього не будемо записувати, нам не потрібні проблеми з Росією", – пояснила Верещук.

 

Приклад фінського нейтралітету подобається депутатці. "Ми вже з ними (з росіянами, – Z) мали проблеми, втратили територію і, найголовніше, – людей. Ми знаємо, хто і що є Росія – жодних ілюзій. Ми не хочемо вступати до НАТО, якщо це буде конфліктогеном з Росією", – сказала нардеп.

 

 

Водночас, Верещук не вважає свою заяву одіозною: вона певна, що ці слова просто є чесними. "Якщо влада або ті, хто її уособлює, бояться чесного діалогу з людьми, тоді ми довго і далеко зайдемо. У чому ж і була причина поразки самого Петра Олексійовича Порошенка? Він думав, що можна говорити довго і люди будуть вірити, що нас ось-ось візьмуть завтра до НАТО", – виправдовується Ірина Верещук. 

 

Соратниця Володимира Зеленського, Верещук вважає, що партії "Європейська солідарність" пасувало би заспокоїти виборця, "і пояснити всім нам, включно з нашими партнерами по НАТО, що вони мають на увазі, коли кажуть, що нас уже туди майже взяли, лише тільки влада не хоче туди прийти, або неправильно формулює, або неправильно йде, чи біжить, чи повзе – я не знаю, що вони мають на увазі, коли говорять про те, що ми не хочемо". "Ми хочемо, але нас не беруть. І ми стукаємо в зачинені двері та втрачаємо репутаційно. Нам не можна йти туди, де нас не чекають", – резюмувала Верещук.

 

Згодом, у коментарі "Укрінформу", Ірина Верещук заявила, що її слова зле витлумачили.

 

24.09.2019