Безмежжя багатоваріантності

У сучасності «ефект метелика» трапляється на кожному кроці, і страшно уявити, в яких монстрів ті метелики перетворяться в майбутньому. Огляд подій тижня в Україні.

 

«Мінер» тижня

 

 

В кіно це виглядає ефектно, коли дебелий хлопець повертається на рідні терени і в зацофаній провінції встановлює справедливість у борні з поліцаями, які хотіли забрати в нього ніж величиною з бивень мамонта. Звали того чоловіка Джон Рембо, і для тинейджерів всіх часів і народів він є прикладом для наслідування. У реальності дорослі люди знають, що посттравматичний синдром у вчорашніх вояків – це дуже страшно і має непередбачувані наслідки. На київському мосту Метро стояв не американський Рембо, а вітчизняний Білько, який в руках мав не тесак, а карабін і помпову рушницю. Цей вчорашній вояк обіцяв переправу знищити вибухівкою і завдав клопоту правоохоронцям. Екшн тривав, поки організм мінера трохи подолав наркотичне сп’яніння – і поліціянти Білька «запакували».

 

Місто мало клопоти у вигляді транспортного колапсу, а бонус заробив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який взяв квазі-терориста на поруки, про що і відзвітувався у соціальній мережі: "Хочу, щоб з'явився шанс у цієї людини! Шанс почати заново і "жити нормальним життям", як він говорить. Звернуся до суду з клопотанням про мінімальне покарання для Бількова. Про взяття на поруки сержанта. Ми допоможемо йому пройти курс реабілітації від наркотиків і віднайти себе заново".

 

У сухому залишку маємо наркомана, якому перемкнуло в черепі, і міністра на білому коні. Наступного разу поліція може не встигнути відреагувати кваліфіковано, а у нового «мінера» доза наркотиків не попустить так скоро – і станеться трагедія. Як не допустити наступного разу? Відповіді на це не має навіть Аваков.

 

Підпал тижня

 

 

Сучасний етап в житті екс-шефової НБУ Валерії Гонтаревої також тягне на сюжет для екшну з елементами мелодрами. Про всяк випадок бізнес-леді вирішила перечекати непевні часи у відносно спокійному Лондоні, де потрапила під колеса автомобіля. Потім, вже на території України, невідомі спалили авто невістки Гонтаревої. Нарешті у зловмисників дійшли руки і до нерухомості самої колись головної фінансистки держави – в її обійстя, розташоване під Києвом, полетіла піротехніка, і пожежні мали кілька годин чим зайнятися.

 

Версію, яку обов’язково «піпл схаває», озвучив олігарх Ігор Коломойський (до речі, дуже багатослівний останнім часом) – на його думку, всі інциденти інспіровані самою Гонтаревою, щоб показати власну беззахисність і переслідуваність всіма темними силами одразу. Антипатія чоловіка з бородою на лиці до жінки з угі на ногах давно відома, тому про об’єктивність Ігоря Валерійовича можуть говорити тільки на телеканалі «1+1». Об’єктивною ж реальністю є те, що на допити в ДБР, де її сильно чекають, Гонтарева тепер точно не приїде.


 

Рада тижня

 

 

Пролунав перший дзвінок, який сигналізує, що не все так гармонійно в «зеленому» королівстві. Народні депутати з «Слуги народу» зі старту жваво тиснули на кнопки відповідного кольору у сесійній залі, але збій в монобільшості, за законами жанру, мусів статися.

 

Трапилося це під час розгляду законопроєкту № 1009 ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства"), який дозволяє слідчим органам вести слідство стосовно народних депутатів так само, як щодо людей, що мандатів не мають. Тобто вести прослуховування, стеження, обшуки та інше без обов'язкової згоди Верховної Ради.

 

Скасування депутатської недоторканності «слуг» не перестрашило, а №1009 викликав раптовий спалах загострення інстинкту самозбереження – і за проєкт проголосували лише 196 нардепів. Керівництво Верховної Ради постаралося справу замести під хідник, але опоненти команди Президента здійняли рейвах, лейтмотивом якого було «зелені посипалися». Наскільки той ревах відповідає дійсності, говорити поки що рано, а тестом на монолітність (читай – підконтрольність парламентської більшості Офісові Президента) стане голосування про імперативний мандат. Цей документ вже назвали впровадженням кріпосного права для нардепів, і цікаво буде спостерігати, як народні обранці задумуватимуться: «Тварюка я тремтяча – чи право маю?»


«Жучок» тижня

 

 

Специфічні комахи навідалися в Державне бюро розслідувань. Якщо свого часу кабінет шефа Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького слухали за допомогою «жучка» в акваріумі, то робочі апартаменти директора ДБР Романа Труби мали зайві «вуха» у вентиляційній системі.

 

Прес-секретарка ДБР Анжеліка Іванова розповіла, що така знахідка в кабінеті її начальника може пошкодити статусу судових розслідувань деяких кримінальних проваджень. "У кабінеті директора відбуваються наради в тому числі з керівниками слідчих управлінь, зі слідчими, які проводять досудове розслідування і доповідають щодо стану розслідування кримінальних проваджень, озвучуючи іноді і інформацію, яка є таємницею досудового розслідування", – розтлумачила прес-секретарка.

 

Тим часом в медіа з’явилася чутка, що встановили прослушку занадто цікаві спеціалісти Національного антикорупційного бюро. Едгар Гувер на тому світі дуріє від пристрастей, які кояться в українських правоохоронних органах. Тепер «жучки» пасує знайти у вбиральні СБУ і холодильнику Генпрокуратури.

 

23.09.2019