Збанкрутувала найстаріша у світі туристична компанія Thomas Cook.

Нині 600 тисяч осіб, котрі придбали в неї тури, перебувають за кордоном без підтримки туроператора.

 

 

Найстаріша у світі туристична компанія Thomas Cook у понеділок, 23 вересня, оголосила про своє банкрутство. На цей крок керівництво британського туроператора, другого за величиною в Європі, змушене було піти після того, як напередодні британський уряд відмовився втрутитися в ситуацію та надати фінансування, а перемовини з приватними інвесторами про додаткове вливання коштів завершилися невдачею.

 

Внаслідок банкрутства компанії близько 22 тисяч працівників у цілому світі залишаться без роботи. У Великій Британії цього ж дня були негайно припинені польоти літаків дочірньої авіакомпанії туроператора Thomas Cook Airlines.

 

Компанія давно зазнавала фінансових труднощів і останнім часом вела перемовини про реструктуризацію боргів з основним акціонером – китайською Fosun Tourism Group – і кредиторами. Компанія Thomas Cook, яка існує вже 178 років, потребувала ще 200 мільйонів фунтів стерлінгів на додаток до 900 мільйонів, про отримання яких компанія вже домовилася в межах рекапіталізації. Однак спроба отримати додаткові кошти у приватних інвесторів не мала успіху. «Попри значні зусилля, ці перемовини не завершилися досягненням угоди між акціонерами компанії і новими кредиторами. Таким чином, компанія дійшла висновку, що у неї немає іншого вибору, окрім як негайно приступити до примусової ліквідації», – йдеться в заяві компанії, яку цитує видання The Guardian.

 

Нині ж близько 600 тисяч осіб, котрі купили тури у Thomas Cook, перебувають за кордоном. Їхнім поверненням на батьківщину займатиметься Управління цивільної авіації Великої Британії. У Лондоні вже заявили, що мова може йти про найбільшу операцію з евакуації мирних громадян в історії країни.

 

Компанія Thomas Cook була заснована 1841 року та стала першою туристичною компанією у світі. Донині вона була не лише найстарішою, а й однією з найбільших туристичних компаній світу, обслуговуючи понад 22 мільйони клієнтів річно. Вона названа на честь винахідника організованого туризму Томаса Кука.

23.09.2019