Лавров із Кремлем невдоволені трактуванням "формули Штайнмаєра" Україною.

 

Кремль невдоволений позицією України щодо "формули Штайнмаєра". Міністр закордонних справ Сєрґєй Лавров заявив під час телефонної розмови з головою МЗС Німеччини Гайко Маасом, що Україна зірвала просування у переговорному процесі під час недавньої зустрічі в Мінську.

 

 

Як повідомляє пресслужба МЗС Росії, сторони розглянули ситуацію "у зв'язку зі зривом делегацією Києва під час засідання контактної групи в Мінську 18 вересня узгодження відповідних пропозицій, раніше схвалених на зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".

 

Міністри Росії та Німеччини обговорили шляхи реалізації рішень самітів в Парижі і Берліні в 2015–2016 роках у "нормандському форматі" щодо закріплення "формули Штайнмаєра".

 

Речник Владіміра Путіна Дмітрій Пєсков сказав, що рішення поставити умови для реалізації "формули Штайнмаєра" не відповідає досягнутим раніше домовленостям.

 

"Раніше всі погодилися з "формулою Штайнмаєра" і жодних умов при цьому паралельно не висувалося. Тобто вона не була зумовлена чимось. Зараз українська сторона змінила свою позицію", – сказав Пєсков журналістам, як повідомляє аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Це не вкладається в рамки раніше підтверджених домовленостей... Це нова позиція для всіх країн, які раніше декларували свою згоду з цією формулою, це нове явище", – констатував речник Кремля. 

 

Дмітрій Пєсков не взявся прогнозувати подальші кроки Москви. "Наскільки може, робота продовжуватиметься в умовах мінливої позиції, ми поки що не можемо сказати: постійно мінливої або епізодично мінливої – але в будь-якому разі це не сприяє швидкому просуванню", – сказав прессекретар Владіміра Путіна.

 

Напередодні голова російської делеґації Боріс Ґризлов заявив про те, що Україна на засіданні контактної групи в Мінську зірвала виконання домовленостей, досягнутих зовнішньополітичними радниками країн – членів "нормандської четвірки".

 

Представник України у ТКГ Леонід Кучма публічно оголосив вимоги, виконання котрих мусить передувати імплементації "формули Штайнмаєра".

 

20.09.2019