Поліція зняла звинувачення в тероризмі з ветерана, котрий захопив міст.

 

Начальник головного управління Національної поліції в Києві Андрій Крищенко повідомив, що чоловіка, який напередодні погрожував підірвати міст метро в Києві, не обвинувачуватимуть за статтею "підготовка теракту".

 

Про це він оголосив на брифінґу в четвер, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

 

"У прокуратурі вже погоджено підозру... за ч.4 ст.296 (хуліганство) і ст.259 (неправдиве повідомлення про мінування)... Обвинувачення в підготовці теракту поліція не висуватиме, це узгоджена позиція з прокуратурою", – сказав Крищенко.

 

Олексій Белько наразі перебуває в ізоляторі тимчасового тримання. "Проведено кілька невідкладних обшуків, нічого кримінального, зброї, вибухівки, не знайдено", – повідомив Крищенко.

 

Під час затримання у чоловіка вилучили карабін і помпову рушницю. Поліція не готова звинувачувати ветерана в тому, що він дійсно планував вибухи і стрілянину. "Стріляв по дрону з помпової рушниці. Влучив він чи були інші обставини – не знаю, але дрон упав. Вибухівки в нього не було – ні при ньому, ні в автомобілі", – розтлумачив Крищенко.

 

Поліція заперечує інформацію про те, начебто Белько висував політичні вимоги. 

 

"З ним розмовляли і психологи, наші перемовники, кілька разів я намагався вступати з ним в діалог. Ніяких політичних вимог не було. З ним спілкувалась його дівчина – він так вимагав... Це такий у нього був надрив, психологічна драма", – цитує "Українська правда".

 

Крищенко припустив, що чоловік був "під впливом якихось речовин": він говорив уривчастими фразами, "діалогу як такого не було".

 

Слідчі взяли у затриманого біологічні зразки для аналізів на наявність наркотиків та алкоголю. Наразі експертиза триває.

 

У брифінґу також брала участь міністр у справах ветеранів Оксана Коляда, котра раніше висловилася на захист Олексія Белька. З її слів, ветеран попросив переказати киянам вибачення через свій вчинок.

 

Тим часом міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив у себе на Facebook, що правоохоронці готові просити суд про найменший запобіжний захід – звільнення Олексія Белька на поруки.

 

"Затриманий вчора на мосту в Києві "мінер" екс-старший сержант Олексій Белько зробив дурницю... Але, послухавши і зрозумівши його історію, хочу сказати – це і наша з вами відповідальність теж. Хочу, щоб з'явився шанс у цієї людини! Шанс почати заново і "жити нормальним життям", як він каже", – написав Аваков.

 

Міністр внутрішніх справ також продемонтрував публіці фраґмент допиту з Бельком – чоловік каже, що він не планував нікому заподіяти зла, а лише хотів привернути увагу до свого важкого життя. "Я чесна людина, не порушую закон. Єдине, що хочу від життя: жити, сім'ю, займатися улюбленою роботою – службі своїй Батьківщині. І повернути Крим", – каже Белько.

 

Чоловік підтвердив, що вживав наркотики.

 

19.09.2019