Львів пахне книгами. 26 BookForum офіційно стартував

 

Понад 800 подій, 30 тематичних напрямів, 40 локацій, учасники з 30 країн і більш ніж 2000 книжкових новинок – упродовж найближчих п’яти днів Львів житиме в ритмі 26 Book Forum. Найбільший ярмарок української книги й один із наймасовіших таких заходів у Східній Європі стартував сьогодні, 18 вересня, і триватиме до 22 вересня.

 

 

У програмі 26 BookForum – дискусії та перформанси, лекції і воркшопи, презентації книжок та автограф-сесії, концерти і кінопокази, публічні інтерв’ю, виставки, сценічні читання і ще безліч інтерактивів.

 

Фокусна тема форуму – «Відшукування причетного». На її вибір надихнув один із віршів Грицька Чубая. Кураторками фокус-програми «Приналежність» стануть літературна критикиня Ганна Улюра та керівниця Ukrainian Literary Center Поліна Городиська. За тематичними блоками «Медіа», «Література» та «Спільнота» проєкт об’єднає 7 подій різних форматів – дискусію, подіумну розмову, відкриту розмову, круглий стіл тощо.

 

Усі події форуму поділено на 30 тематичних кластерів і спецпроєктів.

 

У межах тематичного кластеру «Війна» говоритимуть про вплив війни на культуру, літературу і мистецтво й навпаки. До діалогу залучають авторів ветеранської літератури, режисерів, фотографів, філософів, соціальних психологів.

 

«Поезія» включатиме творчі вечори класиків української поезії з виконанням класичної музики, дискусійні панелі на тему взаємодії поетичних генерацій останніх 40 років, дискусію про місце сімдесятників в українській поезії, дуети українських поетів та іноземних гостей, а також тематичні групові читання.

 

Кластер «Історія» зосередиться на видавничому та науково-освітньому напрямах публічної історії. Програма охопить панельні дискусії з питань кінореалізації сценаріїв, а також обговорення актуальних контекстів вивчення українсько-польських, українсько-єврейських, українсько-російських взаємин.

 

Журнал «Куншт» куруватиме події тематичного кластеру «Наука і технології».

 

Причетність як глобальний тренд розкриватимуть події кластеру «Освіта» під кураторством Дарії Боровик, «Філософія» під кураторством Олександра Комарова, «Політика» під кураторством Тараса Шевченка та «Бізнес. Економіка» під кураторством Володимира Глащенкова.

 

Медіакластер «Територія свободи: ЗМІ» куруватиме журналістка Громадського радіо Єлизавета Кузьменко. Учасники обговорюватимуть мінливість сучасної мультимедійної екосистеми, ролі традиційних медіа і впливи соцмереж.

 

Окремий тематичний кластер присвятять розвитку української комікс-індустрії на тлі зарубіжних практик «дев’ятого виду мистецтва». Його куратором стане видавець Богдан Кордоба. На прихильників чекає близько 20 презентацій та 5 дискусій.

 

У межах тематичного кластеру «Фантастика» говоритимуть про фантастичні сюжети у різних медіа, нові тенденції на ринку, зміну у читацьких смаках та про те, чого не вистачає українському читачеві фантастики.

 

Окремими майданчиками також стануть «Історична література», «Креативні індустрії та урбаністика», «Українська візуальна книга», «Мови та переклад», «Здоров’я».

 

 

Країни-учасниці 26 BookForum: Австрія, Азербайджан, Білорусь, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Велика Британія, Греція, Грузія, Ізраїль, Іран, Індія, Італія, Іспанія, Канада, Литва, Ліван, Македонія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Палестина (Ґаза), Сербія, Словаччина, Словенія, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Франція, Хорватія, Чехія, Швеція, Шотландія.

 

Почесними гостями 26 BookForum будуть індійська екофеміністська письменниця, лауреатка Букерівської премії Арундаті Рой, сучасний азербайджанський письменник та журналіст Ельчін Сафарлі та вірменська письменниця у жанрі магічного реалізму та фентезі Мар’ям Петросян.

 

У неділю, 22 вересня, о 13:00 у Львівській національній філармонії (вул. Чайковського, 7) презентує книгу «Маркетер» режисер і письменник, колишній політв’язень Олег Сенцов.

 

На звання найкращої книги 26 BookForum претендують 500 видань. Координатори конкурсу BookForum Best Book Award отримали 514 анкет від 107 видавництв. Найпопулярнішими номінаціями стали Non-fiction, Сучасна українська проза та Література для дітей від 6-12 років. Результати BookForum Best Book Award оголосять під час урочистої церемонії вже завтра, 19 вересня.

 

Уперше під час Book Forum відбудеться переклад подій на жестову мову: 14 із них стануть інклюзивними для людей, які не чують. Серед них – презентації книг, дискусії, воркшопи, також на жестову мову перекладуть події для дітей. Партнер цих заходів – інклюзивний мистецький проект «Почути», команда якого вже три роки робить поезію та загалом мистецтво доступними для людей з інвалідністю.

 

Для зручності відвідувачі книжкового ярмарку можуть завантажити офіційний мобільний додаток 26 BookForum, аби завжди мати напохваті інформацію про цьогорічні події, скласти власний графік їх відвідування, знати розташування видавців на книжковому ярмарку, придбати квиток на ярмарок онлайн, бачити в реальному часі, де можна зустрітися зі знайомими та спілкуватися з іншими відвідувачами.

 

Додаток доступний чотирма мовами: українською, англійською, польською та російською.

 

Безкоштовно завантажити на iOS: https://apple.co/2lO4ZbG

Безкоштовно завантажити на Android: http://bit.ly/2kfkSHF

 

Докладна програма 26 BookForum.

 

18.09.2019