Волкер закликав зважати на "червоні лінії" у "формулі Штайнмаєра".

 

Сеціальний представник Державного департаменту Сполучених Штатів Америки Курт Волкер вважає "мінські домовленості", а також і саму "формулу Штайнмаєра" прийнятними варіантами залагодження конфлікту на Донбасі. Він, однак, бачить проблему в політичній волі Росії. 

 

Про це Волкер сказав під час конференції "Ялтинської європейської стратеґії", інформує видання "Європейська правда".

 

 

"Проблема не в "Мінську". Проблема в тому, що Росія не визнає своїх зобов’язань і не виконує їх. Натомість Росія каже, що її там немає і що Україна має говорити із так званими "республіками", і це зробить подальші переговори практично неможливими", – пояснив представник США.

 

"Ми всі прагнемо реалізації "мінських домовленостей", але є червоні лінії, за які не маємо заступати. Зокрема, це збереження територіальної цілісності України та безпека для всіх її громадян, незалежно від їхньої національності, мови та віросповідання", – застеріг він.

 

"Коли ми говоримо про "формулу Штайнмаєра", маємо на увазі, що повернення контролю за регіоном українській владі відбудеться відразу після проведення там місцевих виборів. Але чесні вибори можуть пройти у прозорому та безпечному середовищі. А для цього нам потрібне політичне врегулювання. На жаль, поки Росія не показала політичної волі до таких змін", – пояснив Волкер.

 

Спецпредставник США також висловив надію, що курс Президента Зеленського створить підстави для розблокування процесу. "Шанс на прогрес є. І українська влада демонструє готовність до реалізації цих кроків. Але ми ще маємо побачити, чи буде готова до цих кроків Росія", – наголосив він.

 

15.09.2019